El passat mes de juliol, en la que va ser la final d'un Campionat d'Espanya amb més accent gironí de la història, Josep Lluis Blanco va batre per només una centèssima el també lloretenc Àngel Mullera en la final dels 3.000 metres obstacles. Blanco revalidava el seu títol de campió estatal accelerant així la seva preparació per a l'Europeu de Barcelona, on va pujar al podi (va endur-se el bronze). Ara, quatre mesos més tard d'aquell èxit, Blanco va reconèixer ahir que la Federació Espanyola li ha obert un expedient per un possible dopatge que va ser filtrat ahir a través del diari Sport, on es parlava de positiu per EPO.

"No he d'amagar-ho, fa uns dies se m'ha obert un expedient sancionador per part de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, per un presumpte positiu del 18 de Juliol a Avilés, amb motiu del Campionat d'Espanya del 2010. La irregularitat d'aquest presumpte positiu se'm va comunicar 72 dies després de l'esmentat campionat!", va explicar ahir Josep Lluís Blanco a través d'un comunicat públic als mitjans de comunicació. Blanco pensa que no s'ha "d'amagar o avergonyir de res ni de ningú". "Al llarg de la meva dilatada vida esportiva", detallava, "mai he comès cap infracció, no he pres cap substància prohibida. He presentat un ampli dossier d'al·legacions, on puc demostrar la meva innocència completa i absoluta".

En el seu comunicat Blanco subratlla que, a l'espera d'una resolució ferma sobre el cas, ha de ser "respectuós amb les autoritats esportives i esperar la seva decisió". "Fins aleshores", conclou, "espero que es respecti el dret fonamental a la presumpció d'innocència, que mereix tota persona, i que la Constitució Espanyola ens empara".

De moment, més enllà del comunicat de l'atleta reconeixent l'obertura de l'expedient, totes les acusacions revertides sobre Blanco apareixen a partir de la informació del diari esportiu barceloní. Diari de Girona va posar-se ahir en contacte amb la Federació Espanyola d'Atletisme, però cap responsable va voler fer declaracions sobre l'expedient. Segons les acusacions, el positiu de l'atleta lloretenc va ser detectat en el laboratori de Madrid, homologat per l'ESTIMA (Agència Mundial Antidopatge). Donada l'especifitat de l'EPO, la normativa requereix que la mostra B sigui contrastada per un segon laboratori d'un altre país, procediment que es va executar i que hauria ofert el mateix resultat positiu. L'atleta va evitar ahir fer declaracions públiques més enllà del comunicat de premsa que va redactar. Avui, però, sí que inicialment manté la seva intenció de ser aquest vespre a Sant Cugat, on a partir de les 9 està programada una conferència organitzada pel seu club, La Sansi, on ell és un dels ponents.

Un cas demostrat a Girona

Josep Lluís Blanco recordava ahir que encara no hi ha cap sanció ferma i que, després de presentar el seu recull d'al·legacions al procès, espera la resolució del Comitè de Competició. S'obre ara una possible batalla legal que pot durar anys, la repetició d'una situació que han viscut a la seva pròpia pell d'altres esportistes gironins com els ciclistes Josep Antoni Hermida i Joan Llaneras (afincat a La Garrotxa durant gairebé una dècada). El primer va ser exclòs del Mundial de 2006 per la Federació en vincular-lo erròniament amb l'Operació Port. La Federació va demanar-li disculpes públiques i el va compensar econòmicament. El 2004 Hermida també havia quedat fora del Campionat perquè li van detectar un excès d'hematocrits que va demostrar que tenia origen genètic. El 2001 Llaneras va ser acusat de dopatge per EPO, però la contranàlisi va ser negativa i es van revelar greus errors en el primer examen. Fins ara l'únic cas a Girona d'un positiu per dopatge real és el de la biker Janet Puiggrós, que poc abans dels Jocs d'Atenes de 2004 va donar positiu per EPO i va quedar-ne exclosa.