La Sansi està de moda. Lloret de Mar va ser ahir la capital de l'atletisme a Catalunya amb la celebració de La Sansi 4. La cursa endegada el 2007 per l'atleta Josep Lluís Blanco en col·laboració amb l'Ajuntament lloretenc s'ha consolidat com la tercera d'aquestes clàssiques proves nadalenques a Espanya, superant, any rere any, els 2.000 participants i proposant-se fites més altes.

La cursa masculina va deparar la primera sorpresa abans de començar: Blanco no estava a la línia de sortida. L'atleta gironí, pendent de la resolució d'un expedient obert per la Federació Espanyola d'Atletisme, no va córrer i es va centrar en les tasques organitzatives.

Amb Blanco absent, els Estévez, Quesada, Mullera, Behmbarca o Lakhouaja tenien un rival menys per al triomf. Per contra, la sortida es va retardar més de 10 minuts per la sincronització amb la Marató de TV3 i això va fer que els atletes sortissin un pèl freds.

En la primera part, els favorits van córrer junts comandats per Àngel Mullera que corria davant del seu públic. Ell i Mohamed Behmbarka van fer el primer canvi de ritme en el quilòmetre 3, que va estirar i trencar el grup. Just a la rotonda abans d'entrar a la pista, Behmbarka va llançar l'atac definitiu.

L'atleta del CA Barcelonès va vèncer i va emprar 14:29 (2:54 el km) per cobrir els 5 quilòmetres de la cursa, tres segons menys que Mullera (14:31 a 2:55/km). El marroquí Driss Lakhouaja va ser tercer amb 14:37 (2:56/km).

La 1a Sansi de la Dona va ser menys disputada i la vencedora de les dues últimes edicions, Eva Arias, va claudicar davant Eunice Jepkorir i Jelena Abele. L'atleta kenyana, subcampiona olímpica a Pequín 2008 dels 3.000 obstacles, va basar el seu triomf a partir del quilòmetre 2. El seu canvi de ritme va trencar el grup capdavanter i, de mica en mica, es va anar distanciant en el liderat. Jepkorir va entrar a la pista d'atletisme com una bala amb el seu elegant estil i es va imposar amb un temps de 16:34 (3:19/km). A gairebé 30 segons, la letona Jelena Abele va creuar la línia de meta en segona posició amb 17:02 (3:25/km) i Arias, del València Terra i Mar va completar el podi amb 17:14 (3:27).

De totes maneres, Arias conserva el rècord de la prova que va establir l'any anterior amb 14:28 ja que aquest any la pluja del matí va deixar el terra mullat, amb la consegüent lleugera pèrdua d'adherència.