La gran majoria d'equips es gasten un munt de milions d'euros per contractar jugadors que puguin marcar diferències. A Can Barça també però se n'estalvien un bon grapat amb l'autoproducció d'aquests talents. Des que el 1979 es va habilitar la Masia com a espai per als joves esportistes del club, el FC Barcelona ha anat incorporant futbolistes del planter al primer equip. Alguns dels primers van ser Fradera, Vinyals, Ramon, Pedraza, després van venir els Guardiola, Albert Ferrer o Sergi Barjuan i, més tard, Xavi Hernández, Iniesta o Leo Messi, els finalistes de la pilota d'or d'aquest any. La fàbrica no s'atura i constantment surten jugadors de nivell. Alguns no arriben al primer equip, d'altres es queden a menors categories i alguns ho deixen abans del que voldrien.

En els 31 anys que duu en funcionament, hi han passat un munt de jugadors que somiaven trepitjar el Camp Nou. Entre ells, el secretari tècnic del Palamós jordi Condom, que va viure a la residència la temporada 85-86. "És un lloc emblemàtic on molts hem passat els millors anys de la nostra vida. Per a mi va ser irrepetible", explica Condom que recorda que La Masia era com "una família". "Recordo que hi havia el cuiner, l'Avelino, que vivia allà amb la seva família", explicava. El palamosí només hi va estar un any on va compartir habitació amb el llagosterenc Jordi Roura i estada amb Guardiola, Vilanova, Fradera, el ganxó Busquets, Milla, Serer o Covelo. Condom va marxar un any després i va tenir "la sort" de fitxar pel Palamós la qual cosa li va permetre jugar a Segona A "abans que molts dels companys del juvenil del Barça". Tot i això, Condom recorda que "no tot es queda en el futbol. Alguns van arribar i alguns van dedicar-se a altres coses com Cuadrat que va acabar treballant de model".

La presència de tres futbolistes formats a La Masia és la prova més clara del funcionament del model blaugrana. Per a Condom, Xavi, Messi i Iniesta són tres "exemples de grans persones i magnífics jugadors". L'exfutbolista del Palamós i el Figueres considera que "tots tres" són "mereixedors" del premi. "Messi té el talent innat per decidir partits, Xavi és el cervell, el seny, l'ànima i Iniesta és la barreja de les dues coses. A més a més són tres excel·lents persones que han marcat una època", detalla Condom.

Des que Condom hi va entrar el 1985, La Masia ha canviat molt. S'ha modernitzat i adaptat als temps moderns i ara, els joves talents del Barça passaran a la nova residència de Sant Joan Despí. "On és ara és un emplaçament emblemàtic a la ciutat. A la nova Ciutat Esportiva no serà igual a nivell de vivències però seguiran sortint productes del planter i la filosofia de fabricar persones i jugadors serguirà donant fruits", assegura.