B

ona part de la premsa anglesa assenyalava ahir a l'àrbitre Massimo Busacca com el principal responsable de l'eliminació de l'Arsenal al Camp Nou. L'acció més controvertida va ser l'expulsió per doble groga de Van Persie després que l'holandès continués una jugada anul·lada prèviament per fora de joc al·legant que no havia sentit el xiulet. La controvertida jugada pot ser tan absurda com vulguin, però segons els àrbitres i excol·legiats consultats ahir pel Diari de Girona, no es pot recriminar res al suís.

L'àrbitre assistent de Primera Divisió i internacional Xavier Aguilar és dels que ho té més clar: Busacca no es va equivocar. Des de Madrid, on aquests dies està passant amb la resta de companys unes proves físiques, el col·legiat gironí va explicar que "el reglament ho diu ben clar: si l'àrbitre xiula i el jugador segueix la jugada, se li pot mostrar targeta groga. Van Persie sabia que l'acció estava invalidada, n'estic segur, perquè xuta a desgana i, a més, havia d'haver vist la bandera aixecada de l'assistent". També ho veu igual l'excol·legiat internacional i de Primera Divisió, i ara delegat del Llagostera, César Barrenechea. "Jo hauria fet el mateix. Amb el reglament a la mà està ben expulsat, altra cosa és que si amb aquesta decisió es condiciona o no el partit, o si s'espatlla l'espectacle". Barrenechea no entén que el tècnic i els jugadors de l'Arsenal critiquin tant l'actuació de Massimo Busacca perquè segons ell "el que de debò va influir en el resultat va ser la total nul·litat ofensiva dels anglesos fins al punt que no van xutar a porteria i el seu gol se'l va fer el Barça en pròpia porta".

L'exàrbitre de Primera Jesús Téllez també considera que el col·legiat suís no va caure en cap "errada tècnica" expulsant Van Persie, però considera que "en un partit d'aquest nivell, hi ha marges per a la interpretació i penso que s'ho hauria pogut estalviar". Per a Téllez "l'expulsió va ser molt rigorosa i desmesurada" ja que segons ell "tampoc crec que es perdés gaire temps amb el xut que fa Van Persie en seguir la jugada". Salvador Elías és, per la seva banda, el president del Col·legi d'Àrbitres de Girona. No es va mullar gaire, però va deixar anar que "segur que ?després de tot el que s'ha parlat ?d'aquella acció l'endemà del partit està pensant que s'ho hauria pogut estalviar". Elías pensa que "sobre la gespa, i a 150 polsacions, és molt complicat actuar. Si li va mostrar la groga, era perquè pensava que la mereixia i tampoc tenia per què ?saber que ja en tenia una altra".

Expulsió de Van Persie a banda, la majoria coincideix a aprovar l'actuació de Busacca. Aguilar pensa que la va encertar en el penal no assenyalat sobre Messi -"només hi va haver un petit contacte"- i que l'encerta en el comès per Koscielny. Téllez, en canvi, confessava que ell sí que hauria xiulat penal en l'acció sobre l'argentí -"crec que no va xiular res perquè no sabia si era dins o fora l'àrea"- i trobava a faltar una groga (hauria estat la segona) sobre Koscielny en el penal a Pedro.