La tennista xinesa Na Li s'ha imposat a la italiana Francesca Schiavone (6-4 i 7-6 (0)) a la final femenina de Roland Garros i s'ha convertit en la primera jugadora asiàtica que s'alçar amb un títol del Grand Slam.

La xinesa, sisena cap de sèrie, ha saltat a la mítica argila de la pista Philippe Chatrier amb la lliçó apresa després de caure en l'última final d'Austràlia davant de Kim Clijsters en el seu primer assalt a un torneig del Grand Slam per sotmetre Schiavone, cinquena favorita i guanyadora de l'anterior edició.

La major intensitat de la xinesa s'ha apreciat en els cops guanyadors, amb deu, pels tres de la italiana. A la xarxa també dominava l'asiàtica, amb un 80% d'efectivitat, per només un 33% de la vigent campiona.

Tots aquests números han permès Na Li alçar-se amb el primer parcial per 6-4 en només 39 minuts, cosa que la col·locava més a prop de fer història.

La italiana ha acusat el cop en els inicis del segon set, i en el primer joc ha cedit tres boles de 'break' a la xinesa. Na Li ha aprofitat l'oportunitat i ha posat la directa cap al seu primer títol a París.

Quan semblava que amb el 2-0 Na Li tenia el partit controlat, Schiavone ha millorat la seva concentració en començar a ser més agressiva amb el seu servei i a la resta.

Així, quan la xinesa servia per establir el 5-3 i col·locar-se a un punt de guanyar el partit, la italiana ha aconseguit anotar-se el seu primer 'break' per posar les taules al marcador. Amb 4-4, totes dues han aprofitat el seu servei, malgrat que amb dificultats, i el segon set ha acabat en el 'tie break'.

La italiana es jugava a una carta el seu ser o no ser a la final, mentre que la xinesa es trobava a un pas de fer història. Després d'aconseguir un primer 'mini-break', Na Li ha guanyat en confiança i Schiavone ha caigut.

La dinàmica del segon set ha canviat en aquell moment, després de quedar en un no res l'esforç fet per la italiana. Finalment, la xinesa s'ha adjudicat el desempat en blanc (7-0) per alçar-se amb la victòria final.