El pilot anglès Jenson Button (McLaren) va aconseguir aquest diumenge la victòria al Gran Premi de Canadà, celebrat al circuit Gilles Villenueve, per davant de l'alemany Sebastian Vettel (Red Bull), a qui va superar en l'última volta, i l'australià Mark Webber (Red Bull), que va completar el podi de la setena prova puntuable del Mundial de Fórmula 1.

Button va aconseguir la seva primera victòria aquesta temporada, la segona de l'equip McLaren, amb unes últimes voltes molt ràpides en què va aconseguir pressionar el líder del campionat, que va realitzar una virolla en l'última volta i va perdre la primera posició en benefici del seu rival, ' causant' que abandonés l´asturià Fernando Alonso (Ferrari), que té el títol cada dia més lluny i que no va tenir una bona carrera.

Aquest cursa es va caracteritzar per ser 'eterna' i va estar marcada per una pluja torrencial que va obligar a aturar-la en la volta 25 durant gairebé dues hores, posant punt i final a l'estratègia d'Alonso, que dues voltes abans havia canviat els pneumàtics, el que li va relegar a la vuitena posició després d'haver sortit des de la segona plaça de la graella.

Després de la represa, un xoc amb Button el va deixar fora d'una carrera dominada des de la primera volta fins gairebé la final per Sebastian Vettel, a qui un error en l'última volta, va fer que lliurés la victòria a Button, també implicat en l'abandonament del seu company Lewis Hamilton.

D'altra banda, en les bones notícies va estar el vuitè lloc, el millor del seu currículum, de Jaume Alguersuari (Toro Rosso) per obtenir els seus primers punts i la bona feina de Pedro Martínez de la Rosa (Sauber), dotzè, per davant del Hispania Racing de Vitantonio Liuzzi, el que permet a l'equip superar a la classificació general a Virgin.

La cursa, que va començar darrere del cotxe de seguretat amb una sortida neutralitzada per la pluja, no va perdre emoció i en la primera volta sense el safety car, els pilots es van mostrar molt agressius. Alonso es va pegar Vettel tot el que va poder per intentar passar-li, però l'alemany va protegir bé la posició i va començar a tirar per obrir forat.

Per darrere, Hamilton va començar molt agressiu i ho va pagar car, primer amb un impacte amb Webber, sense conseqüències negatives, i posteriorment per un altre amb Button a la recta de meta i per on no hi havia lloc, cosa que va acabar amb el seu monoplaça estavellat contra el mur i amb el 'safety car' de nou en pista.

Després d'una nova tanda de voltes darrere del cotxe de seguretat, la pista va començar a assecar-se i Ferrari va decidir posar a Alonso els pneumàtics intermedis, però dues voltes després el diluvi va descarregar sobre el circuit canadenc, provocant l'entrada del 'safety car' un cop més i fent perdre les opcions de l'asturià, que va haver de tornar a passar per boxes per canviar les gomes.

La pluja obliga a aturar la carrera

Va ser aleshores quan es va haver de parar la carrera durant dues hores. Els comissaris de pista van treballar a marxes forçades per intentar solucionar el mal drenatge de l'asfalt, mentre els cotxes esperaven a la graella i els pilots es relaxaven en els garatges, esperant la decisió de direcció de carrera.

A la represa, la pista es va anar assecant de forma molt ràpida desgastant els pneumàtics extrems, el que va provocar un 'ball' al 'pit lane' per posar els pneumàtics intermedis i intentar remuntar posicions.

No obstant això, Ferrari va tornar a prendre una decisió incorrecta i va ficar a Massa i Alonso al 'box' a la mateixa volta, el que va fer perdre unes dècimes a l'asturià que li van suopsar una lluita amb Button, que havia rebut un 'drive-through' per superar la velocitat permesa amb el cotxe de seguretat i havia estat relegat a l'última plaça, per recuperar la setena posició va acabar amb un xoc amb l'anglès que va deixar l'espanyol fora de carrera i dient adéu pràcticament a les seves opcions de títol.

Per la seva banda, Vettel continuava líder sense cap rival que pogués fer-hi front, perseguit per dos 'convidats' com el japonès Kamui Kobayashi (Sauber) i Massa, però que van ser superats per un intel·ligent Michael Schumacher (Mercedes GP), que va aprofitar la lluita d'ambdós per avançar en una mateixa maniobra i col·locar-se segon.

L'accident de Nick Heifeld (Lotus-Renault) va fer tornar a la pista un cop més al 'safety car', però després de la seva marxa el guió no va canviar amb el líder del Mundial destacat i seguit pel 'Kaiser', Webber i Button, que va aconseguir superar finalment al set vegades campió del món per situar-se al podi. Va ser llavors quan es va acabar la tranquil·litat per a Vettel, que va perdre el seu avantatge amb l'anglès i quan semblava que ho tornava a tenir controlat, va patir una virolla que va tirar per terra la seva victòria.

L'alemany va reaccionar per assegurar la segona posició per davant del seu company d'equip, mentre que per darrere, els problemes de Nico Rosberg (Mercedes GP), que va perdre l'aleró davanter, situaven a Jaume Alguersuari a una meritòria i treballada vuitena plaça.