Va passar la infantesa i una part de l'adolescència a Valls, que aquest cap de setmana li va fer un lluït homenatge tot coincidint amb la II Nit de l'Esportista. Amb la seva esposa, Margarita, amb la seva filla, el seu germà Joaquim (exfutbolista com ell) i una bona part de la família va passar una estona al bar-restaurant Casino del poble, on va saludar tothom. Basora conserva el bon humor, que transforma en agradable i fina ironia.

Què li sembla el Barça actual?

Meravellós, millor impossible, no trobo paraules per descriure el joc tan bonic que fa.

És comparable al de les Cinc Copes, on vostè jugava?

Tot i que el de les Cinc Copes era un equip molt bo, el Barça d'ara és el millor de la història i supera el Dream Team.

Quina part de l'èxit creu que correspon a Guardiola?

Molta. Sap com tractar i dirigir els jugadors de la plantilla, és un grandíssim tècnic. Home, per alguna cosa és del Bages!

Creu que hi ha equip per anys o això de guanyar tant s'acabarà?

Encara tenen molta corda, hi ha futbolistes joves i el que demostren és que encara els queda afany per anar guanyant més.

Mourinho i Pep Guardiola, dos caràcters...

Són dos estils diferents. Pel que fa a Mourinho, ha guanyat sempre títols, però la majoria de cops ho ha fet després de fitxar els jugadors més bons. Però aquest any no li ha sortit prou bé la jugada.

Com ja passava abans, el Reial Madrid és sempre el gran rival...

És qui té més diners i pot fitxar els jugadors més cars, però ara el Barça domina i és qui promou el planter, amb millors resultats.

La lliga espanyola, en ser una cosa de dos, perd interès?

Seria molt més interessant, per als qui ens agrada el futbol, que hi hagués més candidats a aconseguir el campionat de Lliga... però els calés manen! Han deixat enrere el València, l'Atlètic i el Sevilla.

Com definiria els grans cracs, Messi i Cristiano Ronaldo?

Messi és el número 1 i Cristiano vol ser-ho sense aconseguir-ho, tot i que fa molts gols perquè té un xut que és molt potent.

Quin jugador l'ha impressionat més de tots els que ha vist?

Di Stéfano, Pelé, Kubala, Cruyff, Maradona... Penso, però, que Messi encara els supera i és molt jove per aconseguir noves fites.

Quin entrenador prefereix dels de la seva època?

Fernández i Daucik.

I dels actuals?

Guardiola, sens dubte.

El millor record que té com a futbolista?

A París, jugant amb Espanya, vaig aconseguir tres gols i vaig fer un gran partit. Al Mundial del 50 al Brasil vaig fer dos gols a l'Uruguai (d'ençà que a el recorden com el Monstre de Colombes, estadi on es va disputar el partit). És clar que recordo també amb estima tots els anys i títols amb el Barça.

Expliqui'm alguna anècdota de les mil que deu tenir.

Una de quan començava. Vaig anar a veure un partit del Súria i els faltava un home. En Pepitu, el meu germà gran, que hi jugava, va dir "poseu-hi el nano". Només tenia 14 anys i em van posar d'extrem dret. No ho devia fer malament. No em vaig moure més de la banda. No en vam dir res al pare, segur que no m'hi hauria deixat tornar!