J

uliol de 2006. El llavors potentíssim Akasvayu lligava el fitxatge de Víctor Sada. El badaloní venia de tenir una temporada molt complicada al Barça, en què va jugar molts pocs minuts, i arribava a un club que, en aquell moment, tenia firmats dos bases d'alt nivell: Arriel McDonald i Raül López. Sada seria la tercera peça i, segons explicava un important directiu del club, "a la pista ens ajudarà en el que pugui, però sobretot ens anirà bé perquè té el cap clar i segur que ajuda en Raül a adaptar-se millor". Aquell directiu no pensava gaire en les qualitats de Sada, però, paradoxalment, pocs dies després el seu company de fatigues, Antoni Maceiras, deixava marxar el base de Vic al Madrid i concedia a Pesic el desig de Marko Marinovic com a relleu. Sada ja no tenia cap "feina" extraesportiva i, a poc a poc, va anar demostrant a aquell especialitzat directiu que tenia molt per aportar sobre la pista. Sada va trigar poc a posar-se tothom a la butxaca, va millorar moltíssim com a jugador, i aviat va passar per davant de Marinovic, i en dues temporades, aquella i la següent amb Pedro Martínez, el base badaloní es va guanyar el respecte i l'admiració, tant dels aficionats gironins com del món del bàsquet. Al cap de dos anys a Girona, Sada tornava a Can Barça on, ja amb els minuts guanyats, no ha deixat de sumar títols i de créixer com a jugador.

Intangibles. Amb aquesta paraula solen definir molts tècnics/analistes el que aporta Sada al seu equip. En altres paraules, el base va més enllà de les fredes estadístiques, sempre ha estat un jugador "maltractat" pel Supermanager, tot i que en alguns moments, sobretot arran de l'eliminatòria d'Eurolliga contra el Panathinaikos i la defensa flotant d'Obradovic, s'ha qüestionat la seva capacitat de conduir el joc d'un gran com el Barça la recent final de la lliga ACB ha tapat moltes boques. Confiança i un treball inacabable, per al record les imatges televisives tirant tot sol al Palau minuts després de la derrota contra el PAO, son les claus que han permès veure el millor Víctor Sada. "Per fi he recuperat el Sada de l'Europeu de Brno", ha exclamat més d'un recordant com el base badaloní va sobresortir, al costat de Marc Gasol, en un Europeu sub 20 (2004) on en un partit contra Rússia va firmar uns increïbles 23 punts, 15 rebots i 10 assistències. A aquest nivell, Sada no hi arribarà a l'ACB, però la seva enorme capacitat per rebotejar des del seu poc més de metre noranta segueix sent impactant.

"Hi ha molts pivots que poden arribar a jugar com un base, però només un base pot jugar com un pivot" o "Sada és com Kukoc però en defensa, el croat podia tant de 1 com de 5 en atac i ell ho pot fer en defensa". Aquestes són alguns dels elogis que s'han sentit sobre el base badaloní en les últimes hores després que la seva imponent presència física hagi estat clau en la victòria contra el Bilbao 3-0 en la sèrie final de l'ACB. Sada ha deixat en un paper ben poc protagonista Ricky Rubio, teòric base titular del conjunt blaugrana i que en breu pot anunciar el seu pas a la NBA (Milwaukee) i alguns ja comencen a situar el nom de l'exjugador de l'Akasvayu en la llista de candidats a creuar l'Atlàntic per provar sort a la millor lliga del món. Exagerat? Potser no i, aquesta mateixa setmana, el portal Solobasket publicava que la presència de Chris Wallace, general manager dels Memphis Grizzlies al Palau Blaugrana en el segon partit de la final era per veure Víctor Sada en directe. El base no va escatimar esforços davant Wallace, que estudiava l'opció de reunir a Memphis una parella que, com va quedar clar a Girona, s'entenen bé dins i fora de la pista. En qualsevol cas, Marc Gasol i Víctor Sada no es podrien retrobar en el mateix vestidor, sí és que finalment els Grizzlies aconsegueixen retenir el pivot, fins d'aquí a dues temporades perquè el base encara té un any més de contracte amb el club blaugrana.

Víctor Sada, defensat per Greene en un amistós contra l'Alba Berlín l'estiu que va fitxar per l'Akasvayu. Sada, intentant robar una pilota a Marko Banic mentre lluita amb Aaron Jackson en el partit de dimarts a Bilbao.