Amenaçat per un ferotge rival, el serbi Novak Djokovic, que gaudeix del seu millor moment, el balear Rafael Nadal iniciarà avui a Wimbledon el camí per sumar el seu onzè títol de Gran Slam, que en cap cas li garantiria de forma matemàtica conservar el número 1 mundial de l'ATP.

Nadal obrirà el quadre jugant per primera vegada contra el nord-americà Michael Russell, i amb l'objectiu d'igualar amb onze Grans el suec Bjorn Borg, que ostenta la quarta posició a la llista dels tennistes més guardonats en tornejos d'aquestes característiques i que encapçala el suís Roger Federer amb setze, seguit del nord-americà Pete Sampras (14) i de l'australià Roy Emerson (12).

A més a més, el mallorquí podria convertir-se en el vuitè tennista a defensar amb victòria el seu títol a Wimbledon, on va guanyar l'any passat per segona vegada després de la gesta de 2008. Abans ja ho van fer els australians Rod Laver (1968-69) i John Newcombe (1970-71), Bjorn Borg (1976-77-78-79-80), el nord-americà John McEnroe (1983-84), l'alemany Boris Becker (1985-86), l'americà Pete Sampras (1993-94-95) i, de nou, Roger Federer (2003-04-05-06-07).

Aquesta defensa del títol ajudaria a Nadal a aferrar-se al primer lloc mundial, però no seria suficient si l'adversari a la final fos Djokovic, que inicia el seu camí demà davant Jeremy Chardy, al qual ha guanyat en les cinc ocasions en les quals s'hi ha enfrontat. Simplement sent finalista, independentment del resultat dels altres, el serbi desbancaria Nadal i es convertiria per primera vegada en número u del món, lloc del qual ara el separen només 65 punts. Va ser també a Wimbledon, on l'any passat el balcànic va superar Federer i va ascendir de la tercera a la segona posició del rànquing quan el suís va caure en els quarts de final davant Tomas Berdych. Per al més veterà del "top 4", Roger Federer, que complirà 30 anys l'agost, aquesta pot ser la seva oportunitat per assolir la marca de Sampras, que va aconseguir els seus set títols de Wimbledon entre 1993 i 1995 i entre 1997 i 2000, després que ho fes també la primera gran llegenda del torneig, William Renshaw, entre 1881 i 1886 i el 1889.

Per la seva part, l'home que encarna l'esperança dels britànics en el tennis, Andy Murray, compta amb l'aval de la seva recent victòria a Queen's per augmentar les expectatives d'aixecar el seu primer trofeu de Gran Slam. El debut el farà davant l'espanyol Daniel Gimeno-Traver, al qual totes les cases d'apostes del Regne Unit donen per mort després del seu duel contra l'escocès.

Tretze homes i quatre dones integren l'armada espanyola de Wimbledon. Entre aquests el garrotxí Tommy Robredo que jugarà el seu onzè Wimbledon seguit. El primer matx serà contra el taiwanès Yen-Hsun Lu.

Després del rècord del 2010, quan es va viure un Wimbledon del més assolellat i calorós però eclipsat per la celebració de la Copa del Món de futbol a Sud-àfrica, aquesta edició, en la qual, per cert, els guanyadors rebran 1,24 milions d'euros, promet tenir moltes jornades passades per aigua.