Prendre part en uns Jocs Olímpics és, segurament, el somni de qualsevol esportista. Un nedador de llarga distància de Vilamalla de 20 anys, Hèctor Ruiz (CN Figueres), té una mica més a prop aquest repte des que la setmana passada va proclamar-se a Castelldefels campió d'Espanya de l'especialitat en una prova de 10 quilòmetres que va recorrer en poc menys de dues hores (1:57.39). Aquest excel·lent paper li ha valgut la classificació per al Mundial que es disputarà a Xangai a mitjan juliol. Acabar entre els deu primers d'aquest campionat del món equival a ser a Londres just d'aquí a un any; en cas que ni ell ni l'altre representant espanyol obtinguin la classificació, hi haurà la possibilitat de prendre part en una repesca l'any que ve, poques setmanes abans dels Jocs.

Val la pena el sacrifici. Ruiz ho té claríssim. I això que, inicialment, la llarga distància no havia de ser la seva especialitat. "Vaig començar a la piscina, competint en 1.500 i 800 metres, fins que un dia el seleccionador d'aigües obertes va parlar amb el meu entrenador i li va dir que em veia potencial en aquesta modalitat", recorda el nedador figuerenc. Ara està encantat amb el canvi. "M'agrada. És diferent que competir en una piscina, on tot és molt més monòton. Aquí hi intervenen molts altres factors com l'estat de la mar, el canal, si fa vent i, com no, l'aspecte psicològic. En la piscina només ets tu, en canvi en llarga distància també has d'estar vigilant els rivals i saber-los controlar", considera. A banda de ser campió d'Espanya i d'anar als Mundials, Hèctor també té bitllet per a la Universiada, i ha brillat en campionats europeus juniors.

Sis hores d'entrenaments

El nostre protagonista comença cada dia els entrenaments al CAR a les 7 del matí fins a 2/4 de 10. Esmorza i estudia fins a quarts d'una. Aleshores torna a tocar llançar-se a l'aigua i nedar fins a quarts de tres. Dina i, depenent del dia, torna a entrenar-se o estudia. I a partir de les sis de la tarda es dedica a fer preparació física. Són ben bé, pel cap baix, sis hores d'entrenament que s'han de combinar amb els estudis.

El de Xangai serà el seu primer Campionat del Món absolut. El repte imposa, però Hèctor Ruiz el viu amb normalitat. Assegura que "hi anirem a viure l'experiència i a mirar d'aconseguir la classificació pels Jocs. Vull tocar de peus a terra i sé que ho tinc molt difícil, perquè els rivals són de gran nivell i jo, aquesta temporada, he tingut molts problemes amb les lesions i vaig estar apunt d'haver d'entrar al quiròfan. Si no ho aconseguim, hi haurà una repesca poc abans dels Jocs, però el millor seria classficar-se ara i tenir tot un any per preparar-se sabent que t'esperen les olimpíades!". Poder ser a Xangai ja és tot un premi per a un nedador que, admet, "fa uns pocs anys mai m'hauria imaginat poder ser on sóc ara".

El canvi de modalitat

Quan li van proposar canviar-se a la modalitat d'aigües obertes, Hèctor Ruiz va acceptar el repte, però sempre tocant de peus a terra. Però els resultats han anat arribant i la seva victòria a Castelldefels ho ha acabat de confirmar. Ruiz va dominar per davant de Marcos Rivera i de Yonathan Castet. En la prova femenina la triomfadora va ser una nedadora plenament consolidada com és Erika Villaecija.

En el campionat del món el nedador de Vilamalla hi té previst competir en les carreres de 5 i 10 quilòmetres i també en els relleus. De moment no vol mirar més enllà de Xangai i de la possibilitat d'anar als Jocs. "Ara tinc per davant un repte que em motiva. El que hagi de venir, vindrà", diu un dels ídols del CN Figueres i un dels nedadors gironins amb més projecció del moment.