Un veritable terratrèmol és el que ha suposat l'històric descens a la Segona Divisió del River Plate argentí. Un drama que es va iniciar diumenge a l'estadi Monumental que ha desencadenat una tragèdia per a una enorme massa social que va viure en primera persona el desastre de perdre la categoria per primer cop en els seus 110 anys d'història. Fins a 72 ferits i nombroses destrosses és el balanç que han deixat els incidents que van originar-se dins l'estadi i que van continuar a les seves immediacions. Hi va haver enfrontaments entre els grups més radicals d'aficionats i la policia; tot, mentre els futbolistes, al mig del camp sense poder marxar a casa seva, rebien els insults i les amenaces d'una afició desesperada.

Els aldarulls van desencadenar una reacció airada de les autoritats. I és que el cap de gabinet argentí, Aníbal Fernández, ordenava ahir mateix "identificar i detenir" els responsables dels greus disturbis. Segons Fernández, els que estan darrere d'aquests fets de violència són uns "300 sonats" que no representen els veritables seguidors del River Plate, un dels equips més famosos de l'Argentina. "El que cal fer és identificar-los per les imatges, esperar-los en els llocs que corresponen i detenir-los", va suggerir.

Els disturbis van començar després que el River Plate empatés (1-1) amb el Belgrano, consumant així el seu descens de categoria. Els aficionats van llançar objectes des de les graderies, obligant a l'àrbitre a donar per finalitzat el partit en el minut 44 de la segona part. Després del xiulet final, els seguidors van començar a destrossar les instal·lacions del recinte esportiu, arrencant fins i tot les butaques de les grades i, a més, intentant accedir a les banquetes. Els policies ho van impedir, encara que per a això van haver d'enfrontar-se cos a cos als aficionats.

Desallotjat l'estadi, els disturbis es van traslladar als seus voltants. Els seguidors van saquejar alguns comerços, van cremar contenidors d'escombraries i van llençar pedres als efectius de seguretat, actitud davant la qual aquests van respondre amb canons d'aigua. Almenys 72 persones van resultar ferides, algunes d'elles de gravetat. Una vegada controlada la situació, els jugadors del Belgrano de Córdoba van saltar a la gespa per celebrar el seu ascens a Primera Divisió amb els seguidors que esperaven en una petita tribuna el començament de les celebracions.

Davant aquesta situació, el fiscal Gustavo Galante va ordenar diumenge clausurar l'estadi per "preservar les proves" dels disturbis. Pel que sembla, ha obert dues causes, una per danys i lesions en baralla a particulars i una altra davant la sospita que la direcció del River va facilitar l'accés a l'estadi de 13.000 aficionats més dels permesos, segons informaven ahir alguns mitjans locals. La clausura de l'estadi "perdurarà el temps que sigui necessari fins finalitzar els peritatges", va explicar Galante, qui va explicar també que la final de la Copa Amèrica que s'ha de jugar el 24 de juliol al Monumental "no corre perill".