El pressupost s'ha aprovat. La seva àrea quants diners té i quina retallada ha patit?

L'equip de govern, a l'hora de fer el pressupost, ha retallat el pressupost de personal i de despeses corrents perquè calia contenir la despesa. En inversions procurem mantenir el nivell en els temps que corren (uns 6 milions d'euros). L'àrea de serveis a les persones té un petit increment i aquí, educació puja un 7%. Esports, en canvi, té una petita disminució del 3%. Aquí s'hi ha de comptar els consums i manteniment de les instal·lacions i el nostre gran repte és fer més eficient i reduir aquesta partida. Podrem fer el pavelló de Montfalgars i això és una gran notícia.

En la partida de subvencions per a les entitats apareixen diners per al Girona FC, el GEiEG i el Sant Josep, però no es parla de l'Uni. Aquest club rebrà ajudes?

L'Uni tindrà ajuda. El que passa és que fins ara no hi havia coherència en les transferències que rebien les entitats. No podia ser que el Girona i el Sant Josep tinguessin una línia específica i l'Uni, en canvi, no.

El GEiEG també la té.

No, no, és un conveni que està viu i que per això pot ser nominal, però amb la resta de clubs els convenis s'han de fer encara. Per això d'entrada ho hem posat tot dins d'una bossa i el primer esborrany de pressupost, que no és el que va passar per ple, incloïa partides desglossades. Ara el pressupost està a exposició pública i allà es parla d'una partida de transferències per a entitats.

De quants diners disposa?

Uns 400.000 euros. I també hi ha una partida per a altres activitats com ara participar al Trial Indoor, o una quantitat que es dóna per a escoles.

El Girona rebrà 150.000 euros, el Sant Josep n'espera 100.000... L'Uni quant rebrà?

Això encara s'ha d'acabar de veure. Nosaltres voldríem igualar les aportacions que rep el Sant Josep amb les de l'Uni, i no li ho dic ara perquè hi ha una pressió mediàtica que en certa manera així ho reclama. Nosaltres entenem que és una qüestió de justícia. Jo he dit sempre que lluitaria per això i, per tant, encara en aquesta elaboració interna estem treballant en aquesta direcció. Fins ara l'Uni mai havia tingut a Fontajau un vestidor exclusiu per a elles, i en canvi el Sant Josep, sí. Quan vam arribar nosaltres, va ser el primer que vam fer. Des del primer dia he treballat per igualar el que reben els dos clubs de bàsquet.

Els va sorprendre que la junta de l'Uni reclamés aquesta igualtat en una carta?

No, entenc que és una manera més de crear un estat d'opinió i fer certa pressió mediàtica. A mi no em fa moure ni més ni menys. Sempre que es pugui ho igualarem.

Quan se sabrà quants diners rep cada club?

El pressupost ara està en exposició pública i després se sabrà. Tenim temps per fer els convenis.

Què vol dir igualar el que reben els dos bàsquets, que l'Uni veurà augmentada l'aportació, o que es reduirà la del Sant Josep?

S'ha de veure fins on podem arribar i que el projecte del Sant Josep no surti perjudicat. No vull parlar de quantitats perquè encara no està tancat. Igualar no voldrà dir 100.000 euros per a cada club. Vol dir el que es pugui fer i que un projecte surti reforçat però que l'altre no en surti perjudicat.

S'entenen millor amb l'Uni que amb el Sant Josep?

No. Son tarannàs diferents, però la junta del Sant Josep treballa també molt. Amb la base, amb el segon equip...

A l'alcalde se'l veu poc pel pavelló de Fontajau...

(Riu) A l'alcalde el bàsquet... Ell ja ho admet, li agrada el futbol. El bàsquet no és un esport que li faci patxoca.

Parlem doncs de futbol. La setmana passada el president del Girona FC, Ramon Vilaró, els demanava que reconsideressin la seva partida de subvenció, que és de 150.000 euros pel manteniment de l'estadi. Li faran cas?

De moment... Nosaltres hem dit que el pressupost és el que és i no són moments per fer segons què. El temps de posar diners públics en l'esport professional s'ha acabat, no és el model. Hi potn haver d'altres maneres per col·laborar. A vegades en els moments més dificils surten oportunitats. Ells tenen problemes perquè els falta un camp d'entrenament i estem buscant com arreglar-ho.

Quines millores es faran al camp amb els 150.000 euros d'aquest any?

En principi no hi ha una previsió inicial d'obres. Els diners seran per millorar inversions i per al manteniment. Ara, per exemple, s'han de millorar les portes d'emergència de l'estadi.

Qui és ara l'interlocutor del club amb l'Ajuntament?

Bàsicament, Kat Gorska, i a vegades també amb Joaquim Boadas de Quintana.

Com es veu des de l'Ajuntament l'embolic que hi ha per temes de patrocini entre el Girona FC i el Sant Josep? Semblava que havia quedat tot arreglat, però el club torna a acumular deutes amb tècnics, jugadors i personal.

No conec el fons de les negociacions. Però que jo sàpiga no hi ha cap porta tancada i el Girona té la predisposició de tirar endavant el patrocini. Ells volien entrar a la junta del bàsquet i em sembla que encara no ho han fet. M'imagino que hi ha alguna cosa que no encaixa i que ho estan parlant.

Això del Tots Som Girona sonava molt bé al principi però al final, no li sembla que ha acabat diluint-se?

Jo penso que és una molt bona idea, un projecte que arrela en el territori i també potencia l'esport de base. Josep Delgado n'és l'ideòleg i el fet que estigués fora de Girona durant uns mesos ha afectat la iniciativa. Potser no es va entendre tampoc des de les altres entitats que es feia un projecte des de baix i potser ells ho veien només com un patrocini. Les dues parts han parlat a vegades idiomes diferents. Els clubs han de dir si hi creuen i si és així, tirar-ho endavant, però és veritat que aquest estiu han de passar coses i s'han de resoldre aspectes.

Amb el Sant Josep i l'Uni amb problemes econòmics i el Girona demanant més ajudes públiques, s'imagina una propera temporada en el mateix escenari?

No pot ser. Tant de bo tinguéssim més recursos per destinar a la pràctica de l'esport base i per ajudar l'esport professional. Aquest model està esgotat i ens hem de replantejar des de l'Ajuntament moltes coses. Aquestes aportacions no hi poden ser. Tot ha de ser molt més racional.

O sigui que si l'esport professional s'ha de refiar de l'Ajuntament, tanquem la barraca.

Segur que sí. Les entitats no podran tenir un aval públic, tot i que no n'hem parlat amb l'alcalde, això no es pot tornar a repetir. No té sentit donar un aval si després no pots contribuir en el desenvolupament del projecte. Els diners públics no poden ser el pilar de cap projecte. (L'Ajuntament va avalar 218.000 al Sant Josep davant la Federació Espanyola després que la temporada passada ho fes la Diputació i a l'estiu s'acabés executant l'aval en no poder fer front el club als deutes amb la plantilla).

Saben quants diners li fan falta al Sant Josep per acabar la temporada?

No tenim les dades definitives de l'auditoria que es va encarregar. Nosaltres els donarem l'aportació que s'aprovi sempre que el projecte arribi a final de temporada. I això ho hem dit al mateix club. Necessitem aquesta garantia.

Quin escenari veu la temporada que ve a Girona pel que fa a clubs professionals?

A mi m'agradaria veure el Girona de futbol salvat i jugant una temporada més a Segona A. Penso que és possible. Hi ha un entrenador nou i s'han fitxat jugadors per aconseguir-ho. Pel que fa al bàsquet? L'Uni està fent una gran temporada i a la Copa el sorteig els va evitar el Ros Casares i per què no poden arribar a la final? Després s'haurà de veure quins recursos tenen per afrontar una altra temporada a la Lliga Femenina. Pel que fa al Sant Josep no sé si serà possible seguir a la LEB Or. Nosaltres només ho veiem com un observador més. Ara, amb la situació econòmica que tenim, es fa difícil veure on jugaran, amb els problemes que tenen per cobrir el pressupost d'aquesta campanya. Tenir una categoria alta estira de la base i és important, però ha de ser sostenible. Però li repeteixo, es fa difícil veure properament gaires equips en categories professionals a Girona. Ara bé, també hi ha d'altres projectes interessants, com el Girona d'hoquei a l'OK Lliga Femenina, les seccions del GEiEG o tants d'altres.