El Figueres comença a oblidar la travessia del desert que va començar el 2007, just després que Enric Flix s'emportés la Societat Anònima a Castelldefels, i ara, cinc anys més tard, ja torna a ser a Tercera Divisó. Cinc anys i cinc ascensos per a un autèntic històric del futbol català que ahir, amb una golejada al camp del Guíxols (1-4), va rubricar una temporada brillant. Els d'Arnau Sala han estat el millor equip de Primera Catalana sense discussió i, de fet, l'ascens dels altempordanesos ja feia moltes setmanes que es donava per fet. Els tres gols marcats ahir per Pol Compte no fan res més que confirrmar la notícia que, 35 anys més tard del darrer descens a Tercera i 29 de la seva última temporada a la categoria, el Figueres torna a una divisió que els seus actuals dirigents consideren com la més adequada a les seves possibilitats reals.

Esportivament, tot i els intents d'un bon Guíxols, el Figueres no va deixar escapar una clara oportunitat de sentenciar l'ascens en un partit marcat per l'ascens de Pol Compte (3 gols)

El Guíxols va sorpendre molt aviat. En el minut quatre, Nierga va aprofitar una falta de Ferrer sobre Peque a la frotal. El migcampista local la va clavar a l'escaire de Reig en un llançament magistral que va obrir el marcador, però no posaria gens nerviós el líder. L'equip de Ramon Monràs, que encara no té la permanència lligada i que, especialment a la primera meitat, va plantar cara al líder, no havia tingut temps de celebrar el gol quan el capità de la Unió va marcar les diferències. Cruz va marxar de tothom per arribar davant de Carlos i deixar el gol fet a Pol Compte. (1-1., m.8). Dos minuts més tard, el menut i llest davanter de la Unió va tornar a marcar per avançar el Figueres. Una errada del porter local Carlos, que va refusar malament una pilota deixant-la morta a peus de Compte que amb una gran vaselina marcaria l'1-2. El Guíxols, tot i això, seguia plantant cara i Medina va enviar una pilota al travesser de la porteria de Reig sense que la fortuna somrigués als ganxons. A les acaballes de la primera part, el gran protagonista del derbi i autor de vint gols amb la Unió aquesta temporada va superar novament Carlos i va marcar un tercer gol que va provocar l'alegria dels nombrosos seguidors figuerencs. Tercer gol de Pol Compte en només quaranta-cinc minuts. A la mitja part, els aficionats del Figueres ja varen acomiadar el seus jugadors al crit de "Campions, Campions".

A la segona meitat, els visitants van saber administrar bé l'1-3 i no varen passar tants problemes com a la primera part. Al minut 55, Murga no va aprofitar un mal refús del porter Carlos i va perdonar l'1-4. Aquest gol, però, acabaria arribant pocs minuts quan, en un llançament de falta des del costat dret, va caure als peus del central Ricard Ferrer, que va enviar la pilota a la xarxa tallant qualsevol opció de remuntada del Guíxols. A la part final, com en tot derbi, varen aparèixer els nervis i una picabaralla va acabar amb l'expulsió del local Peque i el visitant Moñino. Una anècdota perquè minuts abans que l'àrbitre xiulés el final la banqueta del Figueres ja celebrava l'ascens.