Poc s'ho imaginava Pastor Maldonado quan es veia obligat a abandonar en el GP de Bahrain, que només quinze dies després la seva sort canviaria completament a Catalunya. El dissabte, el veneçolà ja es va endur la "pole" beneficiat per una sanció a Hamilton, i ahir va rubricar un cap de setmana perfecte amb una gran victòria després de mantenir a ratlla els atacs de Fernando Alonso a Montmeló. El de Williams s'alça com el cinquè guanyador d'aquesta temporada, durant un principi de campionat en el qual cap pilot i cap equip no han repetit triomf.

Només un incendi que es va cobrar un ferit de gravetat al box de l'equip va amargar el millor cap de setmana per a l'equip de Frank Williams dels últims anys. L'escuderia arribava al Circuit gens contenta de la feina feta a Mugello la setmana passada. Ben al contrari que Ferrari, on tothom estava convençut d'haver fet un salt de qualitat. Alonso, incapaç de superar Maldonado després d' una persecució insistent, va recollir un notable segon lloc que li permet igualar Sebastian Vettel (Red Bull) a dalt de la general.

En la sortida, Alonso i Maldonado van obrir una petita bretxa amb Kimi Raikkonen (Lotus), Nico Rosberg (Mercedes) i Romain Grosjean (Lotus) perseguidors immediats, mentre que al final del grup, el sancionat Lewis Hamilton ràpidament va començar a remuntar posicions. Alonso, que era líder, va canviar a durs en la volta 10. Maldonado va entrar en la volta onze per canviar els pneumàtics, i al costat d'ell Raikkonen; poc abans que Schumacher (Mercedes) envestís per darrere Bruno Senna (Williams) i tots dos ?haguessin d'abandonar la carrera. Com a conseqüència d'aquest accident, l'alemany ha estat penalitzat amb cinc posicions a Mònaco.

El segon canvi de rodes de Maldonado va ser en la 24 i a Ferrari van fer aguantar dues voltes més a Alonso, fet que va perjudicar l'espanyol, que amb les gomes ja gastades va començar a perdre un temps decisiu. En aquesta mateixa volta Maldonado agafava el lideratge, just en l'instant que una doble sanció va obligar Vettel i Massa a passar pels garatges.

En el tercer i últim canvi de rodes, Ferrari va tornar a apostar per endarrerir l'aturada i això va tornar a penalitzar l'asturià, que abans va veure com el veneçolà li treia el primer lloc a Raikkonen, qui amb una aturada menys s'havia col·locat primer. A falta de quinze voltes per al final, Maldonado sentia l'alè d'Alonso en tots els revolts, excepte en l'últim sector, on el seu Williams era capaç d'obrir una bretxa suficient perquè el de Ferrarino pogués activar el DRS o, en cas d'utilitzar-lo, no fos efectiu. El marcatge de prop i la conservació dels pneumàtics es van convertir per a Alonso en dos factors per no perdre l'esperança. Però en cap moment Maldonado va veure perillar la primera posició mentre que per darrere Raikkonen s'acostava cada cop més a l'asturià. Alonso es va reservar i va donar per bo el segon lloc, encara que va haver-lo de defensar davant del finlandès, qui d'haver tingut una volta més possiblement li hauria pres el segon lloc. Malgrat tot, el d'Oviedo va pujar per segon cop al podi després de la seva victòria a Malàisia, i els 18 punts que va sumar li serveixen per igualar Vettel en el liderat de la general.

El d'ahir no va ser el dia de Red Bull ni de McLaren. Els primers van anar perdent embranzida des de dissabte, quan Mark Webber no va sortir a la pista a realitzar un últim intent de millorar el seu crono per passar a la Q3 i Vettel no va buscar temps en l'última tanda. En la carrera, l'australià va acabar diluït en la part mitjana de la taula i l'alemany, sancionat amb un passi per la línia de garatges, finalment va arrencar un discret sisè lloc. A les fletxes platejades no els va anar millor. Jenson Button, fastiguejat amb el seu cotxe, es va veure embolicat en algunes boniques lluites i va acabar novè. Una posició més amunt va finalitzar Hamilton, qui va haver de remuntar des de l'últim lloc de la graella.

L'altra cara de la moneda va ser Lotus. Raikkonen va tornar a pujar al podi, com ho havia fet a Barhain, i Grosjean va acabar en la quarta posició.