Nadal es va desfer de Berdych, finalista a la Caja Mágica de Madrid, en un partit amb un gran tennis i en el qual es va imposar per 6-4 i 7-5 en dues hores i 5 minuts.

Amb aquesta victòria, en una plena pista central del Foro Italico, Nadal va conquistar la seva setena semifinal a la terra vermella de Roma, que sempre li ha estat favorable i en la qual s'ha coronat cinc vegades en els últims sis anys.

Nadal va tancar una primera mànega perfecta i ja en l'obertura va aconseguir trencar el servei del txec, a qui li va endossar, a més, dos jocs en blanc al servei, avançat en un parcial en el que va registrar una efectivitat del 90 per cent amb el seu primer servei , i en què va evitar una bola de trencament en el quart joc, que podria haver-li complicat les coses.

Sense cedir mai el seu servei, el de Manacor va mantenir el seu avantatge sobre Berdych i en el desè joc va tancar la mànega al seu favor, després 46 minuts.

El segon set va començar millor per Berdych, botxí de l'espanyol Fernando Verdasco en vuitens a Madrid, ja que es va adjudicar el primer joc, encara que amb 1-0 al marcador va demanar l'entrada del fisioterapeuta, per un problema de butllofes en una mà.

Berdych va reaccionar en aquesta segona mànega i en el sisè joc li va fer un trencament al mallorquí per, a continuació, guanyar el seu servei, i prendre les regnes de la trobada.

No es va fer esperar la resposta de Nadal, que va canviar la seva estratègia i va buscar la xarxa per forçar a Berdych i intentar empatar el partit, posant les coses difícils al txec, que va començar a cometre errors i va acabar cedint el seu servei, permetent a Rafa servir per l'empat.

El mallorquí no va fallar i va igualar el marcador, però el txec, fent gala de la seva sang freda, va conquistar el seu servei en el següent joc, encara que no li va ser fàcil, ja que els punts van estar molt disputats i tots dos van gaudir de diversos avantatges.

Al servei, Nadal va posar la directa i va tornar a empatar el marcador (5-5), per, tot seguit, trencar el servei al txec, deixant clar que no tenia intenció d'arribar al tercer set.

Berdych, contra les cordes, va donar els seus últims esforços i va salvar dos punts de partit, però en el tercer va enviar la pilota fora, donant una merescuda victòria al balear.

Amb la victòria de Nadal, el Fòrum Itàlic de Roma assistirà a semifinals a un nou duel entre el tennista de Manacor i el valencià David Ferrer, que fa dos anys ja es van mesurar a les pistes de Roma, encara que llavors va ser a la final, que es va tancar amb un triomf del balear.

Nadal i Berdych s'havien enfrontat fins ara en catorze ocasions, de les quals en onze el manacorí s'havia alçat amb la victòria, l'última d'elles en els quarts de final de l'Open d'Austràlia.

El tennista espanyol ha tancat, fins ara, una brillant actuació al Masters 1000 de Roma, on va debutar en segona ronda amb l'alemany Florian Mayer, amb el qual es va treure l'espina de la derrota encaixada a Xangai el 2011, mentre que a vuitens es va mesurar al seu amic, el barceloní Marcel Granollers, a qui va fer fora per un contundent doble 6-1.

Berdych, que va perdre a la final de Madrid davant el suís i número dos del món, Roger Federer, arribava a la trobada d'avui després de deixar fora a Nicolás Almagro, a vuitens, i el polonès Lukasz Kubot, en segona ronda.