Els actuals condicionants econòmics, en època de crisi l'esport femení pateix molt, i la insistència del Rivas, que ja està completant una plantilla d'Eurolliga (Honti, Cruz, Nicholls, Kurasova Zlatanova...), compliquen cada dia una mica més que l'Uni pugui veure complert el seu somni de jugar la màxima competició europea. El club treballa buscant un nou patrocinador que els porti a Europa, però, al mateix temps, també ho fa per seguir fent créixer el club amb un altre objectiu menys cridaner però també molt important: fer pujar el filial a Lliga Femenina 2. L'equip de Quim Gala jugarà aquest cap de setmana la fase d'ascens a Fontajau i, en cas d'aconseguir-ho, situaria el club en una situació inèdita en el bàsquet femení espanyol. El primer equip a Lliga Femenina 1 i el segons a LF-2 en una estructura que no tenen ni Ros Casares, ni Salamanca ni ningú més. Rivas i Mann Filter tenen filials a Primera Autonòmica, el de les madrilenyes també aspirava a pujar, però de moment ningú ho té a l'abast com l'Uni. El director esportiu de les gironines, Pere Puig, reconeix que l'ascens a LF-2 és un objectiu desitjat: "Per a nosaltres pujar a Lliga Femenina 2 és molt atractiu, perquè sinó el salt de les jugadores de la base al primer equip és molt gran. Si ens fessin escollir entre Eurolliga o tenir el filial a Lliga Femenina 2 jo prefereixo la LF-2".

L'ascens no serà fàcil. Només hi ha una plaça d'ascens en joc per als quatre equips participants, però la determinació del club de portar la fase final a Fontajau provoca que les gironines agafin el rol de favorites. "No crec que sigui pressió, però és cert que nosaltres juguem molt més còmodes a casa i, per exemple, ja es va veure en la final del passat diumenge contra Les Corts, on crec que la diferència final no va ser real", explicava ahir el tècnic de les gironines, Quim Gala, que admet que des del club sempre se li havia plantejat acabar entre els quatre primers per jugar la fase d'ascens com un dels objectius de la temporada.

Gala té ben poca informació dels dos rivals balears i, de moment, no pot anar més enllà en l'anàlisi d'un Instituto de Fertilidad que disposa d'algunes jugadores veteranes (entre elles l'exjugadora de l'Uni Sílvia Lara que ja té 36 anys); i d'un CTEIB que és un centre de tecnificació que arribarà a Girona amb una plantilla formada exclusivament per júniors. Tenen una jugadora que arriba a l'1.90, Nogaye Lo, però que només té quinze anys. L'Instituto de Fertilidad va quedar primer a la lliga regular, però les joves jugadores del CTEIB les varen superar a la final. Els dos equips balears, per abaratir costos, no es desplaçaran a Girona fins al mateix dissabte i, per això, el seu enfrontament directe de divendres es jugarà a Palma.