L'Athletic i el Barcelona, els dos reis de Copes, amb 23 i 25 títols, respectivament, buscaran avui (22.00, TV3 i La1) en la final d'aquesta competició coronar una temporada en la qual han estat protagonistes però sense prou recompensa fins ara. El soroll mediàtic i polític dels darrer dies deixarà pas, un cop acabats els 27 segons de l´himne, a un pur partit de futbol que, però, tindrà l´al·licient afegit de ser el darrer a la banqueta blaugrana d´una tècnic que ha fet història en només quatre anys.

El comiat de Pep Guardiola com a entrenador del Barcelona i les ànsies de l'Athletic per acabar amb una sequera de títols de gairebé tres dècades, són alguns dels molts al·licients d'aquest duel que tindrà com a escenari l'estadi Vicente Calderón de Madrid.

La plantilla blaugrana s'ha conjurat per brindar al seu tècnic un últim títol €seria el quart de la temporada i el catorzè en quatre anys€ i tancar «l'era Guardiola» amb èxit de la mateixa manera que va començar: guanyant la Copa del Rei a l'Athletic Club. El 13 de maig del 2009, amb Mestalla com a escenari, el conjunt blaugrana va iniciar l'etapa més gloriosa de la seva història golejant l'equip que llavors dirigia Joaquín Caparrós (4-1), després de remuntar el gol inicial de Toquero amb gols de Touré Yaya, Messi, Bojan i Xavi. Tres anys després, la meitat de l'onze que Guardiola va alinear en la seva primera final com a tècnic no hi serà al Vicente Calderón: Touré Yaya, Bojan i Samuel Eto'o van deixar el club i Dani Alves i Puyol estan lesionats.

La d'Alves i Puyol no són les úniques baixes que el Barça té en defensa, ja que a totes dues se sumen les d'Abidal i Fontàs, a més de la del davanter David Villa. En canvi, tal com s´esperava, Alexis i Pinto tenen l´alta mèdica i seran titulars avui.

Guardiola, per tant, haurà de recompondre la defensa amb el jove del filial Martín Montoya per ocupar la plaça d'Alves al lateral dret. Sempre que no opti per agafar el risc de jugar una final amb defensa de tres. Adriano, qui passa el millor moment de la temporada, és fix al lateral esquerre, mentre que Piqué i Mascherano seran els dos centrals. Al mig del camp, Sergio Busquets serà l´acompanyant de Xavi i Iniesta, mentre que Pedro, Cuenca i Tello pugnen per acompanyar Messi i Alexis Sánchez a la punta d'atac. Encara que tampoc es descarta que Iniesta pugui avançar la seva posició, cosa que habilitaria l'entrada de Thiago o Keita a la medul·lar. Cesc ho tindria, sobre el paper, més complicat. El Barça viatjarà avui mateix i Guardiola ha convocat tota la plantilla, lesionats inclosos, i els habituals jugadors del B: Montoya, Tello, Bartra i Dos Santos.

L'Athletic Club de Bilbao encara la final de la Copa del Rei amb la intenció d'oblidar el dur cop sofert fa un parell de setmanes a Bucarest, on va se derrotat en la segona final europea de la seva història, a més de perdre l´opció de guanyar el seu primer títol des del 1984. L'equip bilbaí sembla que a poc a poc ha aconseguit superar la tremenda decepció que li va suposar fracassar en el segon intent d'abrillantar la seva història d'èxit al futbol amb un torneig continental que li semblava vedat per l'evolució del futbol i la seva singular filosofia de jugar amb futbolistes de la terra.

Essencial en aquest sentit ha estat la labor psicològica del seu entrenador, Marcelo Bielsa, qui ha convençut els seus jugadors de, entre d'altres coses, fer «de la necessitat virtut» i comportar-se com «soldats» disposats a «donar-ho tot» per la causa.

Per aconseguir aquest objectiu, Bielsa té decidit que, malgrat el que va passar a la capital romanesa, on el seu equip no va ser capaç de competir com volia contra l'Atlètic de Madrid, tornarà a recórrer al seu indiscutible equip de gala, el format per Iraizoz; Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe; Iturraspe, De Marcos, Herrera; Susaeta, Muniain i Llorente. Un onze que va tenir a Bucarest l'única gran ensopegada en un curs en què ha cridat l'atenció amb un futbol de combinacions, dinàmic i atrevit. I ha aconseguit fites com arribar a dos finals, Europa League i Copa, o eliminar el Manchester United a la competició europea després d'un recital a Old Trafford i guanyant-li els dos partits.