A Itàlia encara molts es continuen preguntant com un canadenc, nacionalitat que mai havia donat un ciclista capaç de guanyar una prova de tres setmanes, va saber aguantar el pas del Mortirolo o de l'Stelvio fent metre noranta d'alçada. Ryder Hesjedal no té físic d'escalador, però es va emportar un Giro d'Itàlia amb molta muntanya per davant del català Joaquim Purito Rodríguez i va deixar amb un pam de nas a tothom menys als pocs que l'havien vist pujar a Rocacorba. El 2006, just després que un nou asfaltatge de la carretera deixés la pujada al repetidor de televisió gironí convertida en l'escenari perfecte per als durs entrenaments d'un ciclista professional, l'ara tristament desaparegut Xavi Tondo va anar-hi per veure com havia quedat l'ascensió que té rampes superiors al quinze per cent de desnivell. I allà, segons explicaria anys més tard en una entrevista a la revista especialitzada Pedalier Pro, Tondo s'hi va trobar a un llavors encara més desconegut Ryder Hesjedal.

El canadenc -que tot just acabava d'arribar a Girona seguint el camí obert per Johny Weltz, popularitzat per Lance Armstrong i professionalitzat per Jonathan Vaughters (alma mater del Garmin)- no ha deixat d'anar mai a Rocacorba per habituar els seus 190 centímetres a l'esforç de les pujades més dures en un dels punts clàssics en els recorreguts de tots els ciclistes professionals que en els últims anys han convertit Girona i el seu entorn en el seu camp base. Rocacorba ha estat un dels escenaris de la progressió ciclista de Hesjedal, per la xarxa encara es pot trobar un víeo seu pujant els tretze quilòmetres en menys de vint-i-nou minuts, just unes poques setmanes abans del Tour del 2010 quan el canadenc del Garmin va acabar setè en la classificació general en el que era el seu millor resultat abans de la victòria de diumenge al Giro. Però Rocacorba no és un escenari únic: des de fa dos anys Hesjedal passa també un part de l'hivern a la illa de Maui (Hawaii) on, a més d'aprofitar el clima per fer surf o muntar a cavall, canvia l'ascensió al repetidor gironí per la del volcà Haleakala. Tot plegat, però, sense deixar de banda la seva vida gironina amb la rutina clàssica del grup dels Vande Velde i companyia: cafè al centre de Girona i sortir a rodar cap a les Gavarres, Vall de Llémena, Olot...

Un canadenc, de pares noruecs, casat amb una nord-americana que va conèixer a Girona (Ashley Hofer), que té casa al Canadà i apartament a Girona i viu uns mesos a l'any a Maui... Tot plegat feia que diumenge, La Gazzetta dello Sport, diari organitzador del Giro d'Itàlia, definís Ryder Hesjedal com a "ciutadà del món". Oficialment, Ryder Hesjedal té residència a Girona des del 2006, apuntava ahir l'advocat del Garmin a Catalunya Andreu Garriga, però aquest canadenc ja havia entrat en contacte amb l'entorn de Lance Armstrong un parell d'anys abans.

Antic professional del BTT, Hesjedal no va poder arribar a competir als Jocs d'Atenes i, després d'aquella decepció, va decidir provar en el ciclisme de carretera amb el llavors equip del texà: US Postal. També va estar al Phonak, abans de fer un pas enrera corrent per un equip nord-americà de segon nivell, abans que l'home fort del Garmin, Jonathan Vaughters, el recuperés el 2006 i el portés a Girona per conèixer el ciclisme professional des de dins. O sigui a Europa. Ara, un cop han passat sis anys, Hesjedal ha deixat de ser un canadenc desconegut guanyant el Giro amb menys diferència final des de que Eddy Merckx va endur-se el de 1972 per només dotze segons de diferència respecte a l'italià Baronchelli. És el primer canadenc a guanyar una prova per etapes de tres setmanes - al seu país ja el posaven ahir com un dels esportistes més importants del Canada (això sí, per darrera del base de la NBA Steve Nash)- en un èxit que ell mateix definia diumenge com un premi merescut. "Es la recompensa al treball de tota una vida, en què els mals moments han destacat més que els bons. He merescut guanyar aquest Giro, perquè he estat el més regular", reflexionava un emocionat Hesjedal.

De pares noruegs i casat amb una nord-americana que va conèixer a Girona

La carrera de Ryder Hesjedal ha fet un salt exponencial amb la victòria en el Giro, però, abans la carrera professional del canadenc va tenir el seu punt més àlgid el 2010 quan va acabar en el setè lloc de la classificació general del Tour de França. Hesjedal, però, no situa el millor moment d'aquell any a les carreteres franceses. El col·loca el 14 de gener a Girona, quan va convèncer perquè es casés amb ell a la seva actual dona: la nord-americana Ashley Hofer, a qui havia conegut uns mesos abans també a la ciutat. "Ens vam conèixer a Girona després del Tour del 2009 i està clar que unir-m'hi ha estat molt important per a la meva carrera. Poc després guanyava una etapa a la Vuelta a Espanya i els meus bons resultats del 2010 s'expliquen, en part, pel meu bon nivell mental", ha explicat més d'un cop Hesjedal, que es va casar amb Hofer el desembre del mateix 2010 a Saint Louis (Missouri, Estats Units).