El pilot de Roses Maverick Viñales (FTR Honda), segon en els entrenaments lliures de Moto3, va assegurar sentir-se molt satisfet perquè ha trobat "una bona posada a punt" que li ha permès rodar molt còmode. Superat pel francès Louis Rossi únicament per 150 mil·lèsimes, Viñales va destacar que el traçat de Montmeló és "bastant diferent" als quatre circuits on s'ha corregut aquest any en el Mundial. "Té revolts molt llargs i en els anteriors circuits els revolts eren pràcticament angles tancats", va destacar l'empordanès, qui va recalcar que en relació a les anteriors motos de 125 cc, ara amb les noves de Moto3 no s'arriba tan ràpid a la recta de tribuna.

Rossi va tornar a demostrar el seu gran estat de forma i va ser el més ràpid en la segona tanda d'entrenaments de Moto3. El pilot nascut a Le Mans, i que fa 15 dies va guanyar el Gran Premi de França, va demostrar que no únicament és capaç de guanyar carreres per eliminació, com aquella disputada sota la pluja, sinó que també va molt ràpid en sec. Rossi va ser molt regular durant la sessió i va superar el gran favorit per a la carrera de diumenge, Viñales, per un escàs marge de 150 mil·lèsimes. El pilot de Roses havia dominat la primera sessió a primera hora del matí, però la millora del francès va ser espectacular, ja que va rebaixar el seu temps en 1,3 segons. Després de tots dos es va situar Sandro Cortese. L'alemany, líder del Mundial, va ser tercer en les dues sessions i va ser l'únic que va aguantar el ritme de Rossi i de Viñales. La resta es va situar a més diferència. Per exemple, el portuguès Manuel Oliveira va tancar el seu millor crono a gairebé un segon de Rossi i l'anglès Danny Kent va ser cinquè, a poca distància. Isaac Viñales va fer el vint-i-cinquè temps en aquesta segona sessió. "Del primer entrenament al segon ha pujat molt la temperatura i la pista patinava molt més, però la carrera serà a les onze (del matí), així que aquestes referències no serviran per diumenge", va explicar, just després de baixar de la seva moto un Maverick Viñales que avui serà el gran candidat a fer-se amb la "pole position".

En MotoGP, Lorenzo va mantenir un gran nivell durant les dues sessions. Va ser tercer a la primera, però va millorar gairebé un segon les prestacions de la seva Yamaha en la segona i va tancar la jornada amb 1:42.99. La sorpresa de la jornada, però, la va protagonitzar Álvaro Baptista, qui va dominar la segona tanda d'entrenaments durant uns quants minuts. Baptista va ser el millor pilot d'Honda en la segona tanda d'entrenaments i va marcar un temps d'1:42.306. Crutchlow va marcar, al final, el tercer millor temps mentre que, a la tarda, varen brillar Ben Spies i Andrea Dovizioso, que, com Lorenzo i Baptista, van arribar a dominar la tanda. No van estar a tan bon nivell les hondes de Dani Pedrosa i de Casey Stoner, sobretot a la segona tanda. Stoner va ser el millor en la tanda matinal, però desè en la de la tarda, mentre que Pedrosa va ser segon al matí i setè a la tarda. Valentino Rossi (Ducati) va ser el pilot que ha aconseguit més velocitat punta en la categoria reina, a 337,2 km/h durant la primera sessió d'entrenaments lliures del matí.

En Moto2, el domini de Thomas Luthi va ser incontestable. Va dominar les dues sessions amb solvència. A la tanda de la tarda va marcar el seu millor crono en la cinquena volta (1:46.768) i amb això ja en va tenir suficient per liderar la classificació sobreposant-se a una sortida de pista sense conseqüències. Després d'ell, es va classificar l'anglès Scott Redding, així com Pol Espargaró. El català, líder del Mundial, va anar de ?menys a més i va esgotar les seves opcions en les últimes voltes. L'italià Andrea Iannone, a qui se li dóna força bé el traçat barceloní, va finalitzar quart. Marc Márquez només va poder ser dotzè.