Barça i Madrid inicien aquest vespre al Palau Blaugrana (20.45, Teledeporte) la final d'una Lliga Endesa ACB més igualada que mai. Els blaugranes, amb el factor pista a favor, hi arriben conscients que és el darrer cartutx per salvar una temporada on han arribat a la final de Copa i a la Final Four de l'Eurolliga però no han guanyat cap títol. El Madrid, amb Pablo Laso a la banqueta, ha millorat les seves prestacions i ja va demostrar que pot competir de tu a tu amb el Barça guanyant-li al Sant Jordi la Copa fa uns mesos. "No ens podem permetre acabar l'any en blanc, seria dur", reflexionava ahir Navarro, l'estrella blaugrana.

La igualtat, el paper que pugui jugar Navarro i la seguretat que el Barça-Madrid enfronta dos estils de bàsquet molt diferents són les principals reflexions que fan els gironins Pep Cargol i Jordi Trias a l'hora d'analitzar la final. Cargol, ja retirat i establert a Saragossa, on treballa de fisioterapeuta i entrena l'Olivar (equip vinculat al CAI) a la Lliga EBA, va militar nou temporades al club blanc; Trias, encara en actiu al DKV Joventut, va defensar la samarreta blaugrana durant sis temporades. Tots dos també van vestir els colors del CB Girona a l'ACB.

Cargol es desfà en elogis cap a Pablo Laso, tècnic del Madrid amb qui va coincidir a la selecció espanyola. Considera que l'exbase "té un estil propi i ha sabut treure rendiment a tots els jugadors. A més l'equip arriba a la final reforçat pel cinquè partit de les semifinals contra el Caja Laboral. Veig una final molt dura i llarga". L'exjugador de Sant Joan les Fonts recorda que "el Madrid ja ha demostrat que pot competir contra el Barça guanyant-li la Copa al Sant Jordi. Ara s'ha de veure si el Barça hi ha trobat resposta". Sobre Laso, insisteix: "està proposant coses diferents i fresques i això és molt bo pel bàsquet. A més ha donat identitat al Madrid".

Trias també elogia el preparador del Madrid, amb qui va coincidir a Fontajau quan ell, tot just, començava a treure el cap a l'Adepaf, l'equip vinculat. "Des d'aleshores que tenia clar que acabaria d'entrenador. Era un autèntic director de joc i tot ho tenia al cap", diu. Com Cargol també destaca que la final enfronta dos equips d'estils diferents: el Barça és molt defensiu i en canvi el Madrid té un joc més fluid, busca anotar més punts". Ara caldrà veure "quin estil s'imposa".

Tots dos admeten que un Barça-Madrid és sempre un partit especial, encara que quan s'és professional "tots els partits de bàsquet es preparen igual". Pep Cargol recorda que "vivia els clàssics amb molta passió i la màxima concentració" i en el record hi té dos partits. "Vaig viure la creu de la final de 1989, quan vam perdre al Palau Blaugrana el cinquè partit de la final en aquell duel on vam acabar amb només 4 jugadors, Llorente, Villalobos, un júnior i jo perquè Neyro havia expulsat la resta. L'altra cara de la moneda va ser el 1994, quan vam guanyar al Palau Sant Jordi i vam endur-nos el títol per 0-3 tot i que Antonio Martín i Biriukov estaven lesionats". Trias no dubta a l'hora de triar el clàssic de la seva vida: "la final de Copa de 2007. Vam gua?nyar el títol i jo vaig ser l'MVP, tot i que aquella mateixa temporada, mesos després, vam perdre la final de l'ACB per 3-1 i va ser molt dur".

La final arrenca avui a 3/4 de 9; ahir es va saber que la resta de partits han canviat d'horari i s'emetran per La 1 divendres, dilluns 11 i dimecres 13 a les 10 de la nit.