l'espectacle continua a la piscinaMireia Belmonte, al podi amb la medalla de plata aconseguida ahir.Michael Phelps ja acumula vint-i-una medalles olímpiques. La nord-americana Miss Franklin guanya e seu tercer or en aquets Jocs de Londres.El francès Flourent Manaudou celebra eufòric l'or als 50 metres lliures.

La nedadora catalana Mireia Belmonte va guanyar ahir en els 800 lliures la segona medalla olímpica de la seva carrera esportiva, una altra plata que s'afegeix a la dels 200 papallona de dimecres passat, a Londres 2012. La badalonina va parar el crono en 8:18.76 per 8:14.63 de la nord-americana Katie Ledecky, i 8:20.32 de la campiona olímpica a Pequín, la britànica Rebecca Adlington, favorita pel carrer quart. Belmonte va batre el rècord espanyol en quatre segons. Ella mateixa tenia el rècord en 8:22.78 des del mes de desembre de 2011 a Eindhoven.

Belmonte va nedar de menys a més, primer entre la cinquena i la quarta plaça després de la danesa Lotte Friis i la neozelandesa Lauren Boyle, que anava al carrer cinc i era la seva referència visual, ja que Mireia anava per la sis. Mireia Belmonte va començar a atacar a la nòrdica una mica després de la meitat de la prova, mentre la nord-americana es destacava respecte a la neozelandesa i a la britànica. Ledecky va liderar la final des dels primers 150 fins a l'últim metre. En el pas pel 650, l'espanyola ja era tercera a costa de Friis i de Boyle, i en el següent 50 ja superava Adlington, que té el rècord del món en 8:14.10 des dels Jocs de Pequín 2008. Aquest cinquanta va ser el més ràpid de la de Badalona amb 31.00, sense tenir en compte el primer. Mireia Belmonte no va cedir, fins i tot va ampliar el seu avantatge respecte a la local entre el 700 i 750, encara que aquesta li retallaria en l'últim. Adlington va fer 31.36 per 31.32 de Ledecky i 31.51 de Belmonte en l'últim llarg.

"Esperem que això només sigui el principi i que l'any que ve a Barcelona, a casa meva -on es disputarà el Mundial-, pugui fer un bon paper", va dir la badalonina. Belmonte no creu que calgui posar-se límits i que el secret es basa a "gaudir del que fas", a "treballar dur i la resta ja vindrà". El seu pròxim repte és guanyar un or, però ara només vol gaudir de les vacances acabades d'iniciars. "He de gaudir ben gaudides aquestes dues medalles", va comentar. Mireia Belmonte espera que aquestes dues medalles tinguin continuïtat i que la delegació espanyola "es puguin seguir els meus passos" i aconseguir més medalles, perquè "queda molta gent per competir".

Triplet històric de Phelps

El nord-americà Michael Phelps també passarà a la història com el millor nedador dels Jocs de Londres 2012 després de vèncer ahir als 100 papallona. Dijous a les semifinals va demostrar que ja ha aconseguit la posada de punt extraordinària, la de Pequín 2008, i que ho ha fet en l'últim tram de la competició a la capital anglesa, on molts van pensar que seria superat pel seu compatriota Ryan Lochte. Phelps va sumar ahir el seu tercer or als 100 papallona en aquests Jocs, i va afegir una altra fita al seu palmarès: ser l'únic atleta que ha aconseguit tres títols olímpics en el mateix nombre de proves individuals en tres cites olímpiques. Si dijous ho va fer en els 200 estils que va dominar a Atenes 2004, Pequín 2008 i Londres 2012, ahir ho va aconseguir en els 100 papallona i va tornar a doblegar el serbi Milorad Cavic, al qual a la capital xinesa fa quatre anys va treure el títol d'aquesta distància en l'última braçada. Els esforços, els entrenaments i els somnis del balcànic en els últims quatre anys, buscant i preparant la revenja d'aquella final històrica es van quedar ahir en un 51.81 que ni tan sols li va donar com llavors la plata, ja que també se li van avançar el sud-africà Le Clos i el rus Ievgueni Korotyshkin, plata tots dos amb 51.44. Cavic va parar el crono en 51.81, després de passar en la primera posició el primer 50, amb Phelps en la setena posició.

El nedador de Baltimore (Maryland) té tres ors: en els 200 estils, els 100 papallona i el relleu 4x200 lliure, una plata en els 200 papallona i una altra en el 4x100 lliure, i només es va quedar fora del podi en els 400 estils. I en pot afegir un altre avui en el seu comiat en la natació en el relleu 4x100 estils en el qual els Estats Units van passar a la final amb el millor temps.

Tercer or per a Miss Franklin

La nord-americana va polvoritzar el rècord el món dels 200 esquena (2:04.06), en rebaixar en 75 centèsimes l'anterior registre de Kirsty Coventry per guanyar el seu tercer or en aquests Jocs de Londres. Franklin va signar una carrera exquisida i es va imposar a la rusa Anastasia Zueva, segona amb 2:05.92, i a la també nord-americana Elisabeth Beisel (2:06.55). Finalment, el francès Florent Manaudou es va imposar a la final dels 50 metres, en la qual el nord-americà Cullen Jones va ser segon i el brasiler César Cielo, que defensava el seu títol de Pequín, tercer. El francès, germà petit de la també nedadora Lauren Manaudo, campiona olímpica en els 400 lliure a Atenes 2004, va aconseguir un registre de 21.34 pels 21.54 de Jones i els 21.50 de Cielo, que té el rècord del món amb 20.91 i és campió mundial de la distància.