Espanya va aconseguir ahir finalment la seva primera medalla d'or als Jocs Olímpics de Londres. Han hagut de passar onze dies des de la inaguració perquè un representant espanyol pugés, per fi, a l'esglaó més alt del podi olímpic. L'actuació d'Espanya que fins a la jornada d'ahir només havia guanyat tres medalles (les dues de plata de Mireia Belmonte i la de bronze de Maialen Chourraut) va quedar enlaire amb la victòria de Marina Alabau en la competició femenina de RS:X (windsurf). Unes poques hores abans ja havia havia arribat l'èxit de Gómez Noya en triatló i, ja a la tarda, l'esport espanyol completaria la seva jornada rodona amb la plata del duet de sincronitzada i l'accés a la final de l'equip de waterpolo que capitaneja l'0lotina Jennifer Pareja.

La windsurfista Marina Alabau entrava ahir al migdia a l'aigua de la badia de Weymouth amb un ?objectiu clar: quedar entre les set primeres de la regata per proclamar-se campiona de la classificació general i endur-se, així, la medalla d'or de la "Medal Race". La sevillana no va fallar i va controlar la prova a la perfecció, en què fins i tot es va permetre el luxe d'entrar a la línia de meta en primera posició. Alabau, que venia liderant la general amb un marge de quatorze punts d'avantatge respecte a la segona i tercera classificades -la israelita Lee-El Korsiz i la finlandesa Tuuli Petaja-, va sortir sense complicacions per sobrevent i va virar la primera voia com a tercera. L'espanyola va aconseguir passar a la segona posició en la quarta marca de la prova, amb un vent de fins a quinze nusos però amb ratxes que complicaven la regata. En l'últim tram Alabau va superar l'ucraïnesa Olha Maslivets per acabar creuant la meta en primera posició. Darrere seu van arribar Maslivets i en tercer lloc la polonesa Zofia Noceti-Klepacka.

El podi va quedar repartit de la següent manera: or per a Espanya, plata per a la fidlandesa Tuuli Petaja i bronze per a la representant polonesa, Noceti-Klepacka. L'israelita Lee-El Korsiz va entrar en novena posició i es va quedar sense pujar al podi.

"Per fi ho he aconseguit"

La d'ahir és la primera medalla olímpica per a Alabau, que ja havia participat en els Jocs de Pequín l'any 2008, on es va quedar a les portes de l'èxit en finalitzar en quarta posició. "He demostrar que podia fer-ho i sabia que no tindria una altra oportunitat així en la meva vida", declarava instants després d'arribar, moment en què es desfermava l'eufòria entre els membres del seu equip. Enmig de tanta alegria, Alabau va tenir paraules d'agraïment per als seus últims tècnics, sobretot per a Kim Lyghtgoe, que era el seu entrenador a Pequín i que va morir l'any 2009. "Per fi ho he aconseguit, i estarà orgullós sigui on sigui. Ho hem aconseguit".

També va voler confessar que al principi "tenia al cap no arriscar-me a posar-me al capdavant perquè no ho necessitava, però aquest matí un gran amic m'ha dit que anés a guanyar perquè podia passar qualsevol cosa. He fet cas dels seus consells".

Amb 27 anys, la sevillana acumula un bon grapat de títols al seu palmarès: un campionat del món (2009) i dos tercers llocs (2008 i 2011), i cinc campionats europeus (2007, 2008, 2009, 2010 i 2012). Conquistar l'or ha estat, sens dubte, la millor fita de la seva carrera professional. La glòria olímpica està reservada només per als millors. Marina Alabau ja ha deixat el seu nom escrit a la història dels Jocs.

Aquesta podria haver estat l'última participació d'Alabau en una olimpíada, ja que el windsurf no figura a la llista d'esports de Río de Janeiro 2016. Curiosament, la Federació Espanyola de Vela va votar a favor de la retirada del windsurf per als Jocs de Río i substituir-lo pel kitesurf. El més paradoxal és que, després de les queixes d'algunes federacions com la catalana, la balear, l'andalusa o la valenciana, la Federació Espanyola va "lamentar el seu error fruit del complex sistema de vots". La comunitat internacional del windsurf ja està recollint firmes per revocar la decisió. El mes de novembre hi haurà una reunió amb la Federació Internacional de Vela per decretar quina de les modalitats serà a Rio.