Espanya jugarà per tercera vegada la final olímpica contra els Estats Units. Amb gran sofriment i amb una reacció plena d'urpa i convicció, a partir del tercer quart va poder vèncer a Rússia (66-59) un rival que havia tingut avantatges en els dos primers i amenaçava amb repetir l'èxit de la primera ronda. EUA serà el rival a la final somiada, demà a partir de les 4 de la tarda.

L'equip espanyol va coquetejar amb la derrota, però finalment se'n va poder sortir. Els problemes van sorgir perquè el seleccionador va repetir els errors de partits anteriors. Sergio Scariolo és un tècnic de reaccions tan especials que pren decisions inapropiades. Almenys així ho sembla donats els números que es traslladen al marcador.

Scariolo sortia amb l'equip titular i als dos minuts, abans que se'ls escalfessin les mans, asseia a Calderón i Navarro. En el moment en el que l'equip contrari començava a augmentar el seu avantatge i no es detenia en el seu camí cap a la victòria, malgrat que també cometia errors en els tirs a cistella, el seleccionador espanyol era capaç de posar en pista per recuperar terreny a Sergio Rodríguez, San Emeterio, Llull, Ibaka i Marc Gasol. Quatre suplents a la vegada. A Scariolo li sembla que Pau Gasol ha de descansar més del que ho necessita un home tan experimentat com ell. A la NBA es veu obligat a jugar cada dos dies amb viatges d 'hores en avió pel mig.

En una d'aquestes etapes de canvis, el marcador es va posar 14-27. L'equip espanyol va acusar els mateixos defectes de partits precedents. Joc escàs exterior i errades constants en el tir fins i tot des de sota de la cistella. Al descans el resultat no era gens esperançador: 20-31.

Amb l'equip titular una altra vegada sobre la pista, es va recuperar terreny i un triple de Calderó va posar el primer avantatge al marcador: 51-49. A partir d'aquest moment va millorar el percentatge de tir, Calderón va tornar a la pista per ser el director de joc fins al final i això va propiciar jugades amb menys precipitació que les que fomenta Sergio Rodríguez.

Rússia va cometre alguns errors en la passada i va perdre les pilotes necessaris perquè l'escletxa de 10 punts que es va obrir no passés grans perills. Els àrbitres van xiular una falta antiesportiva i Kirilenko va fallar els dos tirs i un més en una nova falta personal tot seguit. Els nervis també van pesar a l'equip rus, que va veure com perdia l'oportunitat d'enfrontar-se als Estats Units i repetir un partit de la Guerra Freda. Aquesta vegada, Ponkrashov, Mozgov i Fridzon no van decantar el partit a favor seu i a Kirilenko li va poder la pressió dels minuts finals.

Espanya ja ha assegurat la medalla de plata, com a Los Angeles i a Pequín. No li cal demanar més encara que d'il·lusió també es viu. Un equip que no ha jugat bé, en plenitud, durant els Jocs Olímpics ja està a la final. Allà s'hi trobarà els Estats Units, equip que ahir va derrotar la selecció argentina en un partit en el que, després d'una primera meitat igualada, es va desnivellar per complet a partir del tercer quart.