Hi ha pocs esportistes tan agraïts per a la premsa com Josep Anton Hermida. Aquest ceretà, fill de gallecs que és a punt de fer 34 anys, no té pèls a la llengua i dóna sempre una visió franca de la competició. Avui participa en la seva quarta cursa olímpica amb l'esperança de fer valer la seva experiència. "Tot i que la sortida serà molt complicada i hi poden haver caigudes abans d'arribar a la primera volta. Per a mi, el gran favorit és el suís Nino Schurter que ho està guanyat gairebé tot aquesta temporada. Jo arribo bé, sobretot a partir del mes de juny quan els meus resultats han millorat; abans vaig estar afectat per perdres al ronyó i van detectar que es devia als làctics i vam fer canvis en la dieta", assegura.

Tres cops campió d'Europa i un del món, Hermida lluita per una triple corona amb l'or a Londres que culminaria una carrera llarga en la qual ha estat molt regular, habitual en les posicions capdavanteres. En el seu debut olímpic a Sydney va sorprendre en aconseguir un diploma amb un magnífic quart lloc. Quatre anys després, a Atenes, i ja consolidat a l'elit, va ser segon darrere del francès Absalon, malgrat una caiguda a mitja cursa. En els Jocs de Pequín es va haver de conformar amb un desè lloc després d'una fluixa arrencada i afectat per una infecció en un queixal que va fer minvar el seu rendiment.

Un circuit relliscós

A les afores de Londres i en un terreny de pastura anomenat Hadleigh Farm és on tindrà lloc la prova de BTT masculina. "Havíem vist el circuit el maig, quan ja havien fet alguns canvis, van intoduir zones tècniques que no hi eren. És un traçat artificial construït per a la prova olímpica en un camp d'herba on abans menjaven les ovelles. Hi han llançat sorra per fer un corriol però s'allunya una mica del model habitual de ?cir?cuits. De tota manera, el sauló que hi havia s'ha aixecat i estan sortint unes pedres rodonetes que, sobretot als revolts, fan relliscar molt. Hi ha una zona al mig més neta i, és clar, tothom voldrà agafar aquest camí. No descarto caigudes perquè som en uns Jocs Olímpics i la gent arrisca molt. És curiós, però en aquest cas la pluja ajudaria a compactar la zona", explica Hermida. El ciclista espera una cursa "molt explosiva. Primer per l'estil de circuit que tenim, amb pujada i baixades entre dos turons, en poc més de quatre quilòmetres per volta. També perquè l'UCI ha reduït la durada de la prova, passant de dues hores a una i mitja".

La sortida serà fonamental: "Sóc el vuitè del rànquing mundial i seré a primera fila, cadascuna té vuit places. Però serè el darrer a escollir i suposo que em deixaran l'espai de l'esquerra de tot, el més tancat; el primer gir és també d'esquerres i hauré de sortir molt fort per intentar avançar els del meu costat".

Arriba amb "confiança"

Superats els problemes al ronyó, en les últimes proves de Copa del Món, el ceretà ha tornat a estar amb els millors i va ser segon en una de les proves al Canadà. "He acabat el cinquè el campionat, i amb unes sensacions bones, tinc confiança. Al principi de temporada patia molt per ser entre els deu primers", indicava.

Uns Jocs Olímpics són, en opinió d'Hermida, "molt especials" perquè "hi ha més nervis que de costum. Crec que serà una cursa sense diferències tan enormes com abans, molt més dinàmica i igualada, petits detalls i les errades dels rivals poden decidir el triomf més que grans atacs". Els principals adversaris, a més de l'esmentat Schurter, seran "el txec Jaroslav Kulhavy, els altres dos suïssos Florian Vogel i Ralph Naff, l'alemany Manuel Fumic, i el francès Julien Absalon. Ell té una motivació molt especial, ser campió olímpic per tercera vegada consecutiva. No el veig tan fort com altres anys, s'ha retirat en algunes competicions tot i que de set proves de Copa del Món n'ha guanyat dues; no és una gran estadística si la comparem amb l'Absalon d'abans, que ho guanyava tot", enumerava.

A més d'Hermida la selecció espanyola compta també amb Sergio Mantecón i amb Carlos Coloma, que han firmat una destacada temporada: "Tots dos han brillat en la Copa del Món i no descarto que poguem quedar tots tres entre els deu primers. Mantecón va ser subcampió d'Europa. Si estem bé i rodem entre els millors, segur que tindrem la nostra oportunitat a les últimes voltes".

El dubte de Río de Janeiro

Hermida assegurava també que es troba amb forces de ser a la propera cita olímpica del 2016, en què seiren els seus cinquens Jocs. Però hi pot haver circumstàncies que compliquin. "Per forces m'hi veig, ara renovaré per dos anys més amb el meu equip suís, el Multivan Merida. Hi sóc des del 2003. Però quan acabi aquest contracte és possible que deixi el BTT de cros country i em passi al de marató que s'adpatarà més al meu físic de 36 anys. Però no decarto res. Del que també hi ha rumors és que potser els de Río siguin els darers Jocs amb el BTT dins del programa olímpic".