Dos mesos després de signar el seu contracte com a primer entrenador del Barcelona, ha arribat l'hora de la veritat per a Tito Vilanova. El de Bellcaire té al seu davant el repte de mantenir el ritme guanyador de l'equip després de la marxa de Pep Guardiola. D'entrada es va mostrar molt ambiciós. Preguntat sobre què espera d'aquest curs durant la roda de premsa prèvia al partit contra la Reial Societat no va dubtar a dir: "gua??nyar-ho tot". L'entrenador, sempre prudent en les seves paraules, no va poder amagar el seu optimisme, ja que el gironí creu tenir "equip suficient per guanyar qualsevol partit" i va assegurar estar "molt tranquil" davant el seu debut de la lliga. Per demà quedarà el Gamper contra la Sampdoria i dijous, primer plat fort de l'any: anada de la Supercopa contra el Madrid.

Vilanova també va assegurar que és del tot conscient que l'ombra de Pep Guardiola és allargada, però també que "algú havia d'assumir el risc" de rellevar-lo a la banqueta "després d'haver guanyat de forma exagerada" durant els últims quatre anys. No va amagar, això no obstant, que el seu Barça serà pràcticament igual que el del seu predecessor. "Volem seguir una línia de continuïtat i la gran diferència respecte a l'anterior etapa és que la persona que transmet és molt pitjor", va reconèixer. I és que parlar davant els micròfons és una de les coses que menys li agraden del seu nou càrrec. En qualsevol cas, Vilanova va marcar-se com un primer objctiu com a entrenador del primer equip: "que la gent segueixi estant contenta de com es comporta l'equip, tant dins com fora del camp" i, a partir d'aquí, reafirmar-se en els trets d'identitat d'aquest Barça: el protagonisme amb la pilota i la pressió.

Pel que fa al duel amb la Reial Societat, Vilanova va recordar que als equips grans com el Barça "sempre els costa arrencar" i que el 2-2 d'Anoeta a l'inici de la passada campanya "ha de servir d'avís".

Per aquest motiu, el nou Barça de Tito Vilanova iniciarà aquesta nit (21:00/Canal+) la reconquesta del títol de Lliga davant la reial Societat amb tots els sentits en alerta per no començar amb una patacada. El conjunt blaugrana ha completat la pretemporada invicte, oferint bones sensacions i evidenciant que, malgrat l'adéu de Pep i l'inici del nou cicle, sembla que la vida segueix igual a Can Barça. Leo Messi, l'estrella de l'equip un any més, ha tingut més vacances que mai; David Villa i Andreu Fontàs han tornat a jugar uns minuts després de les seves greus lesions; i Carles Puyol també sembla totalment recuperat dels seus problemes al genoll.

Només Thiago Alcántara i Isaac Cuenca -a més d'Eric Abidal, convalescent d'un trasplantament de fetge- segueixen ocupant la infermeria d'un equip que s'ha reforçat al lateral esquerrà amb l'internacional espanyol Jordi Alba i que espera que el camerunès Alexander Song s'incorpori activament a la plantilla per apuntalar el seu centre del camp.

Al Barça li han anat molt bé últimament les estrenes de la Lliga. En les tres temporades anteriors ha sumat tres victòries, onze gols a favor i zero en contra, contra l'Sporting (3-0), el Racing de Santander (0-3) i el Vila-real (5-0). A més, fa 21 anys que no perd al Camp Nou contra la Reial Societat. És per això que avui intentarà aconseguir un triomf convincent per iniciar amb bon peu l'era Vilanova i per arribar pletòric de confiança a la cita de dijous que ve: l'anada de la Supercopa d'Espanya contra el Reial Madrid.

L'onze pel qual apostarà Vilanova s'assemblarà molt al que utilitzava Guardiola en les últimes temporades, amb Víctor Valdés a la porteria; Gerard Piqué i Javier ?Mas?cherano o Carles Puyol al centre de la defensa; Dani Alves al lateral dret i Jordi Alba com a gran novetat a l'esquerre. El mig del camp podria ser el mateix de sempre, amb Sergio Busquets com a escuder de Xavi Hernández i Andrés Iniesta; i a la punta d'atac hi ha dos candidats per acompanyar Messi i Alexis Sánchez: Cesc Fàbregas i Pedro Rodríguez.

Al seu davant hi haurà la Reial Societat, que es presentarà al Camp Nou amb les bones sensacions que ha deixat la pretemporada i les absències per lesió de David Zurutuza i Íñigo Martínez. Els donostiarres han disputat bons partits de preparació entre juliol i agost, encara que han sembrat dubtes sempre que han tingut algun equip de nivell davant, com el Parma o el Siena italians. L'onze que alinearà Montanier és tota una incògnita perquè malgrat haver recuperat jugadors com Carlos Vela o Carlos Martínez no és clar que cap d'ells no sigui titular. El gran dubte consisteix a conèixer qui serà la referència ofensiva entre Imanol Agirretxe i Diego Ifrán, que va ser la sorpresa en l'últim partit entre els dos conjunts, amb més opcions de jugar d'inici per al guipuscoà. José Ángel, l'últim fitxatge, apunta com a titular.