El clàssic del futbol espanyol torna a escena per decidir el títol de la Supercopa, que aquesta nit al Camp Nou es jugaran el Barcelona i el seu etern rival, el Reial Madrid (22.30, TV3/La 1), per segon any consecutiu. Aquesta vegada amb els papers canviats, en el que serà el primer duel entre Tito Vilanova i José Mourinho com a inquilins de les dues banquetes.

En aquesta ocasió el Barça arriba a la cita com a campió de Copa del Rei i el Madrid de Lliga. Els dos equips es troben les cares en aquest partit d´anada amb la Lliga ja iniciada, en la qual l´equip que aquest any entrena el gironí Tito Vilanova va golejar sense pietat la Reial Societat (5-1) a l´estadi, mentre que el grup de José Mourinho es va veure frenat per un ferm València (1-1), en el partit del qual va quedar lesionat el central portuguès Pepe, la gran baixa per al xoc del Camp Nou.

El conjunt blaugrana va conèixer la derrota dilluns passat en l´últim amistós, el que va disputar al Camp Nou contra el Sampdoria (0-1) en el torneig Joan Gamper, que va molestar els aficionats, potser perquè es van sentir menyspreats perquè l´equip barcelonista va alinear preferentment jugadors del filial en tenir la Lliga i la Supercopa d´avui massa a prop.

Al marge d´aquest episodi, el trànsit en aquestes primeres setmanes de Vilanova al vestidor blaugrana compta amb una nota alta, tant pel que fa els resultats assolits com pel joc exhibit, reafirmat tot això en el primer partit de Lliga, en el qual a excepció de comptades ocasions, una d´elles el gol de la Reial, el Barça va tornar a ser una piconadora que no va deixar respirar el seu adversari.

Amb el futbol control i Messi liderant encara més els seus companys, el Barcelona s´ha tornat a presentar en el curs amb un joc que anys enrere li ha permès apuntar-se importants resultats. El partit contra el Reial Madrid tornarà a posar en tensió el futbol blaugrana, que els últims anys ha estat quan més rendiment ha tret de si, encara que també alguns clàssics han estat veritables malsons per a l´equip català.

Vilanova, després de donar descans a Piqué, Iniesta i Alexis contra la Reial, haurà de confeccionar un onze en què li sobren alguns jugadors de pes. Els dos primers que cauran seran David Villa, que contra la Reial va jugar uns minuts i va tornar a marcar un gol, i el recent fitxatge blaugrana, el camerunès Alex Song.

Alguns dubtes en què treballa Vilanova podrien estar en l´eix de la defensa, on hi ha tres jugadors a un bon nivell (Mascherano, Puyol i Piqué); al centre del camp, per encaixar una munió de tocadors de pilota exquisits (Xavi, Iniesta, Cesc, Messi i Busquets), i en atac, amb Alexis i Pedro en clara millora, especialment aquest últim.

Pepe no hi serà

El Barça es trobarà aquesta nit un Reial Madrid que coneix a la perfecció, en el qual absolutament res no ha canviat respecte a la temporada passada. L´absència de fitxatges i encara sense el croat Luka Modric, provoquen que l´equip de José Mourinho sigui el mateix que va clavar un cop definitiu en la lluita pel títol de la lliga al Camp Nou en la seva última visita (1-2) el mes d´abril passat.

Aquest triomf és l´exemple a seguir per als madridistes. La culminació d´un camí llarg, amb derrotes que els havien fet avergo­nyir al començament que es van anar convertint en empats fins a trobar la fórmula per conquerir el Camp Nou. En aquesta ocasió li faltarà un home d´allò més important en la línia defensiva. La baixa de Pepe, pel traumatisme cranioencefàlic que va patir contra el València, marcarà l´onze.

El lloc que deixa l´internacional portuguès al centre de la rereguarda l´ocuparà Raúl Albiol, marcat per a Mourinho per un penal que precisament va fer a David Villa en un dels nombrosos clàssics dels darrers anys. Tindrà l´oportunitat el central de reivindicar-se, temps després, en un nou duel que atura el món del futbol.

Confia el madridisme en una millora del seu futbolista de referència, Cristiano Ronaldo. Al portuguès se´l va veure estranyament desendollat en l´estrena de la Lliga. El lusità es troba força lluny del moment de forma que el converteix en un jugador difícil de frenar. El Barcelona el motiva i en la memòria està la seva celebració demanant calma al Camp Nou, després de marcar el gol que sentenciava la Lliga el passat 21 d´abril, quan el seu equip va imposar-se (1-2) sentenciant així un campionat novament renyit fins al final.

El que és ben segur és que Cristiano Ronaldo serà l´encarregat de liderar l´atac blanc, que pot comptar amb la novetat del francès Karim Benzema en detriment de Gonzalo Higuaín, titular en l´estrena a la Lliga i autor del gol que els madridistes van signar contra el València. Aquest és un dels canvis que medita Mourinho, que també tornarà el comandament al centre del camp a l´alemany Sami Khedira per asseure a la banqueta Lass Diarra. Per al Reial Madrid la Supercopa és el títol menys important de l´any, però guanyar-lo seria un cop anímic en l´inici de Vilanova a la banqueta del seu etern rival.