A finals de la dècada dels noranta, just quan Lance Armstrong començava a veure la llum al final del túnel en la seva lluita contra el càncer, l'US Postal tenia la base d'operacions europea a Niça. El nord-americà i, molts dels seus compatriotes que l'acompanyaven en aquell equip (Franki Andreu, Bobby Julich, George Hincapié...) vivien a la turística localitat de la costa blava. Alt nivell de vida, bon clima i ambient cosmopolita però, per a la llavors dona d'Armstrong, Kristin Richard, aquell no era el lloc ideal per viure amb una família que anava guanyant membres. Buscant alternatives, i en part gràcies a les recomanacions de Jonhy Weltz, els Armstrong varen acabar invertint al voltant de 160 milions de les antigues pessetes (un milió d'euros) per comprar a la família Casals un antic palau de quatre plantes al carrer de la Força, en ple Barri Vell de Girona. Era el 2001 i el texà invertia en una casa d'alt nivell que, especialment fins al divorci amb la seva primera dona, seria el punt neuràlgic de la seva millor etapa esportiva: quan va començar la seva impressionant ratxa de victòries consecutives en el Tour.

És a Girona on, sobretot des de determinada premsa francesa, s'ha volgut situar també la base d'operacions del presumpte mètode de dopatge de Lance Armstrong. Mai s'ha pogut provar res, encara que uns periodistes danesos publiquessin un reportatge on afirmaven haver comprat EPO sense recepta en una farmàcia de la ciutat mentre es disputava un dels Tours guanyats pel nord-americà. Però ara, i davant l'obcecació dels organismes antidopatges dels EUA de seguir investigant un ciclisme que ja és passat, moltes de les males notícies que arriben al set cops campió del Tour vénen de noms que tenen una cosa en comú amb ell: Girona.

Floyd Landis, Tyler Hamilton, George Hincapié, Jonathan Vaughters, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde o David Zabriskie són alguns dels presumptes testimonis que haurien declarat davant la Usada (Agencia Antidopatge dels Estats Units ) que havien vist Lance Armstrong dopar-se en la seva època de dominador del Tour de França. Molts noms d'aquesta llista passaran per Girona d'aquí a pocs mesos, quan comenci la temporada, perquè és la seva residència habitual a Europa (especialment els tres del Garmin), però tota la resta, des de Landis fins a Hincapié, passant per Hamilton i Leipheimer, han viscut a la ciutat fins fa poc o en la seva època al costat d'Armstrong al Postal (Landis o un Hamiton a qui el COI li va retirar tot just fa unes setmanes de manera ja oficial la seva medalla olímpica d'Atenes 2004).

Els "problemes gironins" de Lance Armstrong amb el dopatge, però, es remunten a bastant abans que el diari holandès De Telègraaf publiqués aquest estiu que els ciclistes i el director del Garmin, a més d'Hincapié (l'únic gregari que el va acompanyar en tots els set Tours), estaven disposats a declarar en la seva contra. Ara fa set anys, un antic ajudant personal seu, poc després que s'acabés la seva relació laboral, va denunciar en un tribunal nord-americà que el febrer de 2004 havia trobat en un lavabo de la casa del carrer de la Força una capsa d'androsterina, un asteroide anabolitzant. Armstrong sempre va negar la versió de Mike Anderson, així es diu l'home que va tenir accés a la residència gironina del texà entre 2002 i el final de 2004, però finalment va arribar-hi a un acord extrajudicial perquè aquest retirés la denúncia. Mai es va saber el que va cobrar.

A França, al voltant de l'Equipe, i a Anglaterra, a través dels articles de Paul Kimmage al Sunday Times, seguia el debat al voltant de la netedat de les victòries d'Armstrong, però aquest mai va donar positiu en cap dels infinits controls que va passar. El 2006 el diari esportiu francès, vinculat directament amb l'organització del Tour, va publicar uns reportatges sobre presumptes restes d'EPO en mostres antigues d'orina del nord-americà de l'any 1999. Quan encara no hi havia suficients recursos tecnològics per detectar-la. Allò tampoc va anar enlloc, però, tot i que aquell any Lance Armstrong es venia la casa del carrer de la Força ?-a la cantant Sheryl Crown no li agradava tant la ciutat com a la seva primera dona-, de Girona en tornarien a arribar anys més tard males notícies per al ciclista nascut a Austin.

Nous problemes arribats de la mà de Floyd Landis. El seu antic deixeble, de qui s'explica que Armstrong el va apadrinar quan era un jove ciclista mormó amb poc esperit de superació a Girona durant l'hivern de 2003, està desterrat del món del ciclisme després del seu sonat cas de dopatge dies després de passar per sobre de tothom guanyant el Tour de 2006. Landis va estar uns anys negant les acusacions fins que el 2010, enviant uns mails a la UCI i a diferents mitjans de comunicació nord-americans, va reconèixer la seva culpabilitat i va empastifar a tot l'entorn del US Postal a Girona i, de manera especial Lance Armstrong, a qui va assenyalar com a responsable de la seva entrada al món del dopatge.

Landis va relacionar amb el dopatge a Johan Bruyneel, el director que ha estat més temps al costat d'Armstrong, però també va citar noms com els de Levi Leipheimer o altres nord-americans clàssics de Girona, que mai han donat positiu, com George Hincapié o l'ara Garmin David Zabriskie. Lance va negar sempre la versió de Landis, de qui va arribar a dir que "no es pot creure el que digui un drogoaddicte reconegut" i les paraules del mormó tampoc varen tenir mai cap repercussió legal en contra seva.

Com tampoc les van tenir, poc després, les d'un altre nord-americà crescut a l'entorn gironí del Postal i que es va estavellar contra el dopatge un cop en va ser fora: Tyler Hamilton va ser clau per a les dues primeres victòries d'Armstrong en el Tour, 1999 i 2000, però quan va ser fora del conjunt ianquee, el 2003 acaba quart a Paris corrent amb el CSC de Bjarne Riis, li varen començar a ploure problemes amb el dopatge.

Relacionat amb l'operació Port i el doctor Eufemiano Fuentes, va ser sancionat per dos anys per autotransfusió de sang i va tornar a donar positiu el 2007 poc després de la seva reaparició. Ja retirat, el 2011, Tyler Hamilton va agafar el mateix camí de Floyd Landis i va destripar contra Armstrong i el seu entorn al Postal i a Girona en un programa a la CBS. Parlant de la casa del carrer de la Força, Hamilton deia sobre el texà que "vaig veure EPO a la seva nevera. Jo veia com ell s'injectava, com ho fèiem tots. Ell prenia el que preníem la resta".