Tito Vilanova ja havia advertit en la vigília que el camp de l'Osasuna no és una plaça gens senzilla per al Barça i recordava que la temporada passada els blaugranes, que hi van perdre, s'hi van deixar mitja Lliga. El desastre, durant molts minuts, va tornar a surar en l'ambient. Per sort, però, aquesta vegada l'argentí Lionel Messi va rescatar al Barcelona del malson liderant amb dols gols en cinc minuts la remuntada. L'Osasuna, que ja es veia amb la victòria al sarró gràcies al gol de Llorente a la primera part, va acabar molt enfadat amb l'actuació arbitral, denunciant fora de joc en l'acció de l'empat i lamentant una vermella a Puñal. Muñiz Fernández tampoc va convèncer els visitants: Tito Vilanova va acabar expulsat a vint minuts del final per protestar.

El partit va ser ric en ocasions de gol a la primera part, tres de clares de l'Osasuna i cinc del Barcelona, però el conjunt blaugrana va estar negat i els locals es van avançar amb un gol de Llorente en el minut 17. El Barcelona va remuntar en la segona meitat, sense un joc brillant, després que l'Osasuna perdonés i amb Messi com a salvador del conjunt de Tito Vilanova, encara que el primer gol blaugrana va ser molt protestat pels jugadors locals. El capità Puñal va ser expulsat després d'aquest gol per protestar.

L'Osasuna va arrencar bé davant d'un Barcelona amb Xavi a la banqueta. Cejudo va obligar a lluir-se Valdés als 30 segons de joc i els navarresos van aguantar la línia de pressió els 8 primers minuts. Després va prendre el comandament del partit el conjunt blaugrana, que va crear cinc ocasions clares, però sense efectivitat entre la falta d'encert i les intervencions d'Andrés Fernández. El porter murcià de l'Osasuna li va parar una contra a Alexis als 4 minuts i va veure com el pal va repel·lir un xut de Tello en el 15.

L'Osasuna s'avança

Superat el primer quart d'hora es va passar d'un dubtós fora de joc de Messi, que se n'anava sol en contraatac per encarar el porter local, al gol de l'Osasuna. Lamah va centrar des de la banda esquerra i Llorente es va estrenar com a golejador dels locals al rematar amb el peu dret en el segon pal davant la passivitat d'Alba i Piqué.

El conjunt català va seguir generant perill amb facilitat, però se'n va anar de buit al descans. Andrés Fernández va salvar l'Osasuna en remats francs de Tello i Messi, i Iniesta va fallar una claríssima ocasió al enviar alta una pilota després d'una acció combinada entre Cesc i Alexis.

L'Osasuna va donar la cara i va disposar d'una arribada clara per augmentar el seu avantatge. Valdés li va treure un xut a Lamah i en el posterior rebuig la rematada de Llorente va estavellar-se al cos de Piqué. El Barcelona va sortir dominador en el segon període, però no es va sentir còmode sobre el camp. Va estar molt lluny d'un joc brillant i a més no va generar la quantitat d'ocasions de la primera part, ni molt menys.

Els locals, jugant a la contra, van crear molt més perill, però no van poder matar el partit. Valdés va estar encertat en un parell d'intervencions i Nino va desaprofitar la millor oportunitat, sol davant Valdés, enviant la pilota al pal en el minut 70. Tito Vilanova, expulsat en aquest minut per protestar, va posar-ho tot al camp, amb els canvis de Xavi, Pedro i Villa. Els blaugranes no havien portat perill a la segona part, però van guanyar el partit en 5 minuts amb dos gols de Messi. L'argentí va culminar un contraatac en el 75, molt protestat per l'Osasuna, per un possible fora de joc d'Alexis en l'inici de la jugada. Cinc minuts després el Barcelona va culminar la remuntada amb un altre gol de Messi després d'una bona centrada de Jordi Alba des del costat esquerre.

El Barça, amb un futbol més aviat espès, havia resolt la papereta gràcies a l'aparició d'un Messi que abans dels dos gols havia estat desaparegut. L'equip de Vilanova ja pot tornar a posar-se el xip de la Supercopa d'Espanya. Dimecres a Madrid (22.30) els catalans defensaran el 3-2 d'avantatge que van obtenir al Camp Nou.