El moviment paralímpic retorna aquest vespre (21.30) al Regne Unit, el lloc on va néixer ara fa més de 60 anys, amb els Jocs de Londres 2012, que seran els més multitudinaris de la història, tant pel que fa al públic com quant a atletes. La cita olímpica, que es disputarà des d'avui fins al 9 de setembre a la capital britànica, tindrà rècord de participació amb 4.200 esportistes i 166 països representats en 20 esports i 21 disciplines.

Londres 2012 significarà la tornada als orígens del moviment paralímpic, els primers Jocs del qual es van disputar fa 64 anys a Stoke Mandeville, una petita localitat a l'oest de la capital britànica. Allà, el mateix dia que es van inaugurar els Jocs Olímpics de Londres 1948, sir Ludwig Guttman va organitzar la seva pròpia competició destinada als soldats britànics que van patir lesions medul·lars en la II Guerra Mundial.

En homenatge a aquests orígens, ahir a la nit les quatre flames que es van encendre la setmana passada a Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord van unir-se a Stoke Mandeville, des d'on la torxa va iniciar el seu trajecte final cap a l'estadi de Stratford. L'arribada del foc sagrat es produirà en els últims compassos de la cerimònia d'obertura, que estarà presidida per la reina Isabel II d'Anglaterra. Serà el punt de partida d'uns Jocs que comptaran amb quatre representants de les comarques gironines: Albert Gelis (natació), Xavi Porras (atletisme), Miquel Orobitg (tir olímpic) i Francisco Llobet (vela). Tots ells formaran part de la delegació espanyola, equip que intentarà igualar o fins i tot millorar els 31 metalls aconseguits ara fa quatre anys. Els nedadors Teresa Perales i Enhamed Enhamed; així com l'atleta David Casinos o la judoka Carmen Herrera, són els atletes amb més opcions de medalla.