El Barça ja coneix el principi del camí que l'ha de dur a enlairar la seva cinquena Lliga de Campions; un full de ruta que el portarà a Portugal, Rússia i Escòcia i que no li hauria de plantejar gaires problemes per plantar-se als vuitens de final; el tram decisiu del trajecte fins a Wembley, escenari que tornarà a acollir la final d'aquesta Champions 2012/2013 i on els blaugranes ja han enlairat dues vegades el títol (1992 i 2001). Ahir el Barça va respirar tranquil després d'esquivar els grans pesos pesants d'Eur0pa en el sorteig de la Lliga de Campions que es va celebrar al Fòrum Grimaldi de Mònaco. Tito Vilanova i els seus pupils van quedar enquadrats en el grup G, al costat del Benfica, l'Spartak de Moscou i el Celtic de Glasgow, tres rivals que, sobre el paper, no han de donar gaires maldecaps als blaugranes, teòricament superiors a tots ells, per accedir als vuitens en el primer lloc. D'aquesta manera, l'equip barceloní es va lliurar de rivals temibles del segon i tercer bombo com la Juventus, el Manchester City, el París Saint-Germain o el Borussia Dortmund, i arrencarà la competició amb l'obligació d'exigir-se la primera plaça del grup per tenir un encreuament favorable en els vuitens de final.

El Benfica, el club més distingit de Portugal i dues vegades campió d'Europa, serà el rival de més renom per al Barça en aquesta primera fase. El segon dels rivals del Barça serà l'Spartak de Moscou, que aquest any dirigeix l'extècnic valencianista Unai Emery, coneixedor fins a l'últim detall de l'estil del Barça en els últims anys. L'últim escull d'aquesta primera fase serà el Celtic de Glasgow, conjunt que davant la desaparició del seu màxim rival, el Glasgow Rangers, buscarà tornar triomfar a Europa (campió el 1967) i il·lusionar la seva fidel afició. Portuguesos, russos i escocesos seran els primers rivals al camí del Barça cap a la reconquesta de la Lliga de Campions, que ha guanyat en quatre ocasions (1992, 2006, 2009 i 2011).

Menys fortuna per al Madrid

La sort en el sorteig també va acompanyar el València, que, malgrat enfrontar-se al Bayern Munic de Javi Martínez, té dos rivals força assequibles (Lilla i Bate Borisov), i fins i tot el Màlaga, que partia en el quart bombo i que s'estrena en el torneig europeu davant Milan, Zenit i Anderlecht. En canvi, al reial Madrid li va caure el quadre més complicat amb Manchester City, Borussia Dortmund i Ajax com a obstacles cap als vuitens de final. "És el grup més competitiu i difícil", valorava el portuguès Cristiano Ronaldo, present al Fòrum Grimaldi, en el qual, de les mans dels exmadridistes Steve Mcmanaman i Fabio Cannavaro, el liberià George Weah i l'holandès Ruud Gullit, els encarregats de treure les boles, va escollir un grup ben difícil per als blancs. El Manchester City és el seu gran oponent del grup D. Campió de la Premier la passada campanya i amb els argentins Kun Agüero i Carlos Tévez, l'espanyol David Silva, el francès Samir Nasri o l'italià Mario Balotelli a les seves files, presumeix de potencial a cop de talonari, encara que va fracassar l'any passat a la Lliga de Campions, eliminat en la primera fase. Tampoc el Borussia Dortmund, campió d'Alemanya per segona temporada consecutiva i amb doblet inclòs la passada campanya, sembla un adversari fàcil per al Madrid. El seu baix coeficient el va ubicar a l'últim bombo, amb equips com Bate Borisov, Celtic, Cluj o Nordsjaelland, però amb un nivell per damunt de tots ells. La presència de l'Ajax, un il·lustre amb un nivell molt per sota dels seus anys gloriosos, va alleujar una mica la dificultat del quartet per al conjunt de José Mourinho.

El València, que partia en el segon bombo, un esglaó per sota dels caps de sèrie, va començar el sorteig amb inquietud, quan li va tocar el Bayern de Munic, amb el seu nou fitxatge Javi Martínez, però va acabar amb dos contrincants més senzills: Lilla i Bate Borisov. El Màlaga també va gaudir d'un sorteig favorable. Milan, Zenit de San Petersburg i Anderlecht són els seus oponents en la primera fase de grups de la seva història. L'estrena dels andalusos serà contra el Zenit.