la classe de weber-gale al geieg de Sant POnçEl nord-americà amb vuitanta joves nedadors del grup.Garret Weber Bale, dins l'aigua envoltat de joves nedadors gironins. Mentre és a Girona Weber-Gale va a Sant Ponç.

"Només entrenant molt dur aconseguireu nedar ràpid. És molt important picar fort de peus. Encara que us costi". Una vuitantena de joves nedadors, d'entre 10 i 16 anys, escoltaven ahir com un nord-americà els donava instruccions en anglès des de dins de l'aigua de la piscina de Sant Ponç. "Cinquanta metres crol, fixant-nos sobretot en el peus", deia Garret Weber-Gale. L'entrenador del GEiEG traduïa i els nens intentaven fer el que deia el nouvingut. Molts no tenien clar qui era. Els havien dit que era molt bo i, de fet, té una foto abraçat amb Michael Phelps que ha vist mig món. Als seus 27 anys, Weber-Gale ha estat nedant tota la setmana a la piscina del GEiEG sense despertar excessiva atenció entre els socis del grup que desconeixen el palmarès d'un esportista -dues medalles d'or als Jocs Olímpics de Pequín i vuit podis més (sis ors) en diferents mundials entre el 2005 i el 2011- que ha arribat a Girona per un motiu ben diferent a la natació. "Sóc cuiner i estic fent una estada de tres setmanes a El Celler de Can Roca. És un lloc fantàstic, és increïble estar treballant i aprenent amb gent d'aquest nivell", explicava ahir a la tarda Weber-Gale poc després d'haver acabat de firmar un munt de fotografies, pòsters i camisetes.

Els joves nedadors gironins saben que és el que surt a la foto al costat de Phelps - "un fenomen", en la ràpida definició del seu compatriota- i que els seus entrenadors els han explicat que és molt bo. "Ha guanyat dues medalles en els Jocs Olímpics", diuen alguns dels més joves. I tenen raó. Garret Weber-Gale va participar en els dos ors en els relleus amb l'equip nord-americà a Pequín el 2008 en 4x100 lliures i 4x100 estils. El que, segurament, desconeixen bona part dels joves nedadors gironins és el futur com a cuiner del que va ser per un dia el seu entrenador de natació."Estic fent una gira per Europa per apendre i formar-me. He estat a Copenhaguen, a França, ara aquí". I és que el nord-americà no ha de ser un mal cuiner. Els dos or olímpics no obren les portes de restaurants com el Moma danès, considerat actualment el millor del món, o La Maison Troigros de Roanne que han estat les dues parades anteriors abans d'arribar a El Celler de Can Roca, on farà una estada a la cuina fins al proper 22 de setembre. "Després tornaré cap als Estats Units, a Texas, a seguir entrenant-me, treballant i formant-me". La duresa dels entrenaments d'un nedador d'elit és evident, però Weber-Gale avisa que "la feina a la cuina també és molt dura, treballem moltes hores i encara que el desgast físic sigui diferent a la cuina també en tenim. Però és clar que m'ha ajudat tenir la disciplina dels entrenaments de la natació per treballar en una cuina". El que no és tan clar és que el primer nord-americà que va baixar dels 48 segons en els metres, un velocista pur que també té molt bones marques en els 50, pugui treballar amb la mateixa rapidesa en una cuina com la d'El Celler de Can Roca o la del Moma. "No. És evident que en una cuina no hi estarà menys de 48 segons, però tot i que a mi la cuina que m'agrada és molt alegre i ràpida. Però en un plat t'hi pots estar una hora o mitja...". Assumptes ?diferents però, almenys en aquest estiu a Europa, Weber-Gale té clar que la piscina és el seu "relax", cada dia sol passar pel GEiEG de Sant Ponç "per desconnectar una mica, nedar és relaxant" i continuar amb força per viure amb ?intensitat cada hora de les tres setmanes que passarà a la cuina d'El Celler de Can Roca, com abans havia fet a les del Moma o de La Maison Troigos. "És una bògeria, estic gaudint molt aprenent al costat de gent de tan alt nivell".