Auckland, la ciutat més poblada de Nova Zelanda, que deu la seva diversitat paisatgística al seu passat volcànic, acollirà la primera quinzena d'octubre el Mundial de patinatge artístic d'aquest any. Un destí situat, ni més ni menys, a uns 19.200 quilòmetres d'Olot, la ciutat que acull l'actual subcampió del món i també vigent subcampió d'Europa, un autèntic col·leccionista de títols en aquesta disciplina. Després d'haver-se vist obligats a fer una despesa extraordinària per poder competir la temporada passada a Brasil, el club garrotxí ha hagut de tornar a fer equilibris per no faltar a la cita mundialista novazelandesa d'aquest any. Ha anat d'un pèl, però s'ha aconseguit. El Sant Celoni, en canvi, un altre dels clubs catalans classificats, hi ha hagut de renunciar com també acabarà fent el Blanes.

"El bitllet i l'estada de cada patinadora té un cost d'uns 2.800 euros", explica el president del CPA Olot, Joan Fàbrega. L'expedició la formaran les 24 patinadores, els dos entrenadors i un grup reduït de pares. Es necessitaven, per tant, al voltant de 75.000 euros, i malgrat que encara no s'ha cobert tota la quantitat, tot està en vies de solució. Fins i tot ja tenen tancat el pla de viatge: El CPA Olot sortirà de l'aeroport del Prat el diumenge 30 de setembre al vespre en un vol amb destí a Singapur. Després de recórrer uns 10.800 quilòmetres, hi faran una parada tècnica de quatre hores abans d'agafar un altre avió fins a Auckland. Per davant tindran, aleshores, 8.400 quilòmetres i unes sis hores més a l'aire.

Pels pèls

Fàbrega admet que "l'any passat van aconseguir el finançament per anar al Brasil va ser difícil, però aquest cop ha estat molt i molt difícil. Al final et quedes sense arguments quan vas a buscar diners, i més en els temps que corren". El president del CPA Olot no entén com després de fer-los anar l'any passat a Brasil (van aconseguir el finançament gràcies a la "venda" de quilòmetres) els dirigents de la Federació Internacional han triat Nova Zelanda com a seu del Mundial. Assegura que "n'hem parlat amb la Federació Espanyola i la veritat és que s'han de buscar noves fórmules perquè això ara no té cap sentit. Que es faci el Campionat del Món cada dos anys, o cada quatre, i que es combini una vegada a Europa i l'altra en un altre continent". No hi ha res decidit en aquest sentit però com a mínim tenen el consol que el 2013 el Campionat se celebrarà a França i el del 2014 l'han previst a Tarragona.

Abans no arribi la data del viatge, l'equip entrena a les ordres de Ricard Planiol la coreografia d'aquest any, Alter ego, que en l'Europeu de Blanes va acabar en tercera posició per darrere d'un equip italià i del Reus. La maquinària per buscar finançament davant la possibilitat de classificar-se pel Mundial ja s'havia engegat mesos abans "quan aprofitant els vestits de la coreografia vam participar en concursos de disfresses per Carnaval a Girona i a Olot i vam aconseguir alguns ingressos". A continuació han vingut quatre funcions especials (dues el juny i dues més pel Tura) que han omplert el pavelló fins a la bandera, la barraca instal·lada per les festes, una subhasta d'art -"que va anar molt bé, en vam fer per finançar el viatge d'un parell de patinadores"-, la recerca de patrocinadors i els ingressos generats per uns reportatges emesos per Televisió d'Olot a empreses de la comarca. Paral·lelament, amb la col·laboració de l'alcalde Josep Maria Corominas, s'està treballant per acabar de lligar la subvenció de la Generalitat, una partida de 30.000 euros "sense la qual hauria estat inviable viatjar al Mundial".

Tampoc hauria estat possible anar a Nova Zelanda sense el suport de la ciutat d'Olot, que segons Joan Fàbrega s'ha volcat una vegada més en el club de patinatge artístic. Les quatre funcions del festival que programen al pavelló van esgotar les localitats "i cada nit de les festes del Tura hi havia cua per col·laborar a la nostra barraca. La gent ho sap i està amb nosaltres, i és d'agrair".

La competició es farà el diumenge 7 d'octubre al matí (hora catalana), poques hores abans que al Camp Nou es disputi el primer clàssic Barça-Madrid de la lliga. Com és habitual, els principals rivals de l'equip gironí seran els representants italians, argentins i el Reus, que per molt poc aquesta temporada ha superat l'Olot al Campionat d'Espanya i a l'Europeu. L'expedició garrotxina arribarà a casa el dia 10 al matí, després d'un altre viatge maratonià de gairebé 24 hores de durada. Sigui quin sigui el resultat, portin o no una medalla a la maleta, l'esforç d'aquest grup haurà valgut la pena. Seran ambaixadors d'Olot i la Garrotxa a l'altra punta de món.

L'altre equip gironí classificat per al Mundial de Nova Zelanda és el

PA Blanes Fundació, subcampió d'Europa l'abril passat en l'edició que es va fer a la Ciutat Esportiva de la localitat selvatana. Segons van explicar fonts del club, tot i buscar recursos fins a darrera hora, el Blanes es veurà obligat a renunciar a ser a la cita de Nova Zelanda.