Aquest vespre, el Caja Laboral de Zan Tabak juga a la pista del Maccabi de Tel Aviv en un partit gens fàcil perquè l'extècnic croat del Sant Josep Girona, la temporada passada a LEB Or, allargui la seva increïble ratxa d'onze victòries consecutives entre l'ACB i l'Eurolliga. L'arribada de Tabak a Vitòria ha revifat un equip tocat després de molts anys sota l'exigència de Dusko Ivanovic, i a més de recuperar jugadors com Heurtel, San Emeterio o Oleson, l'extècnic del conjunt gironí ha sorprès a tothom que no el coneixia prou. Tant dins el món del bàsquet estatal com a la mateixa ciutat de Vitòria on molts, aficionats i periodistes, no veien clar el fitxatge d'un entrenador sense experiència dirigints equips d'elit. A dia d'avu, en canvi, els aficionats del Buesa Arena ja el tenen com un autèntic ídol. En el darrer partit del Caja Laboral a l'Eurolliga abans del d'avui a Israel, davant l'Olympiacos al Buesa Arena, "en Zan va sortir a la pista quinze minuts abans de començar i la gent es va posar dreta a aplaudir. Estan encantats amb ell". Ho explica el també exentrenador del Sant Josep i col·laborador de Tabak en l'etapa del croat a Fontajau Raül Galobardes, que juntament amb un altre clàssic de les banquetes gironines de categories catalanes, Francesc Senpau (molts anys al Blanes i ara dirigint el Masnou a Copa Catalunya), varen passar un parell de dies a Vitòria veient treballar Zan Tabak i el seu ajudant gironí Dejan Kamenjasevic.

"Ara, després de totes aquestes victòries, pot ser molt senzill de dir, però jo sempre he cregut que en Zan ho faria molt bé. És un entrenador molt capacitat, acostumat a treballar amb jugadors del nivell que té ara a Vitòria i amb un mètode de treball molt consistent que dóna resultats", explica Galobardes just el dia que el tècnic croat ha estat nomenat millor entrenador de l'ACB del mes de desembre. Un mes en què el Caja Laboral ha guanyat els sis partits que ha disputat i és que, de fet, més enllà de la desfeta a Kaunas, dos dies després de la seva arribada, Tabak no ha conegut la derrota des que és al capdavant de l'històric Baskonia. El company de viatge de Galobardes a Vitòria, Francesc Senpau, admet que "estic una mica sorprès perquè ho tenia molt complicat. Veient per les cares dels jugadors en el dia del seu debut contra el Zalguiris (l'única derrota) vaig pensar que li costaria, perquè l'equip estava molt enfonsat, però ho ha aconseguit i ara veus jugar molt bé Heurtel, San Emeterio tornant a ficar-les a dins, Oleson defensant l'1x1 com feia temps que no veia a ningú fer en el bàsquet a Europa..."

Uns resultats tant espectaculars que, fins i tot, "sorprenen" un bon amic de Tabak com el president del Sant Josep, Francesc Ferroni, que "estava convençut que ho faria molt bé, que triomfi no és cap sorpresa per a la gent que l'hem conegut a fons, però onze victòries seguides són moltes". Ferroni va apostar per Tabak que, fins llavors havia estat ajudant de Joan Plaza al Madrid i al Cajasol, i després de compartir-hi una complicadíssima temporada a Fontajau no tenia dubtes del nivell d'aquest croat, que va arribar a ser campió de la NBA amb Houston Rockets. "És evident que per mi no és cap sopresa que en Zan estigui triomfant a l'ACB perquè, després d'haver-lo conegut a fons aquí a Girona, tinc clar que és un tècnic molt preparat. De primer nivell en el món del bàsquet i amb un gran futur per endavant, perquè tàcticament és molt bo, no para de treballar, és dur però també té mà esquerra amb els jugadors, no es casa amb ningú però es porta bé amb tothom...".

L'any amb el Sant Josep

Senpau recorda com "amb Tabak també hi havia dubtes quan va arribar a Girona, però en pocs partits ja es veia que hi tocava molt. Fa un bàsquet aparentment molt senzill, però que funciona. Crec que una de les seves grans virtuts és que no està obssionat per l'scouting i es fixa sempre més en el que ha de fer el seu equip que no en el rival".

Raül Galobardes, ara voluntàriament apartat de les banquetes després de deixar el Sant Josep fa un parell de mesos per diferències de criteri amb la junta, explica que Tabak té molt present Girona i sap que "el que va viure aquí li està servint ara a Vitòria; va haver de solucionar molts problemes tot l'any i sempre explica que allò va ser com "un màster" per al seu aprenentatge com a entrenador". Galobardes no escatima elogis per al nivell d'un Tabak que "al Sant Josep ja va demostrar que té uns conceptes defensius que aplica molt bé als seus equips i, ara, a Vitòria ha tornat a fer créixer l'equip des de la defensa fins a aconseguir un bàsquet de molt bon nivell que li ha donat aquests resultats". La importància del seu pas per Girona també la té molt clara el president que el va fitxar. "Ell sempre ho ha dit. Està molt agraït al Sant Josep perquè li vam donar una oportunitat quan encara ningú havia confiat en ell com a primer entrenador i, la veritat, és que ell va aprendre molt aquí per tot el que va haver de superar tant a en l'aspecte esportiu, com en l'econòmic com pel que fa a tota mena de problemes", diu un Francesc Ferroni que no havia tingut mai dubtes que "en Zan triomfaria en el món del bàsquet com a entrenador quan tingués un club potent econòmicament que hi confiés i pogués treballar amb jugadors de la qualitat dels que té ara". Galobardes també destaca el fet emocional que ha suposat l'arribada de Tabak al Buesa Arena després de molts anys amb Dusko Ivanovic a la banqueta. "Ha fet un molt bon treball amb els jugadors. Veies Heurtel i pensaves "no m'acaba d'agradar" i ara ell ha fet que jugui a un gran nivell demostrant la seva qualitat". Una millora de l'equip que, per a Senpau, evidencia que Tabak "està capacitat per arribar molt amunt en això del bàsquet, en sentirem a parlar molt". I recorda els aplaudiments dels espectadors del Buesa Arena abans de començar contra l'Olympiacos: "Això només ho havia vist amb Pesic a Fontajau o al Barça".