Un doblet de Cristiano Ronaldo va marcar un partit en què el davanter portuguès va ser l´únic que va estirar del seu equip, un Madrid a la vora de l´esquizofrènia, enfront una Reial Societat que va ser incapaç d´aprofitar un triplet de Xabi Prieto i el fet de jugar pràcticament tot el partit en superioritat numèrica. Tot, el mateix dia que l´afició del Santiago Bernabéu va posicionar-se al costat d´Íker Casillas, una altra vegada suplent, i sobretot contra el tècnic José Mourinho, xiulat abans d´iniciar-se el partit.

El primer partit del 2013 a la Castellana va passar factura a l´entrenador blanc. Per primera vegada des que va arribar a Madrid, l´afició va xiular en massa el seu nom quan se´l va nomenar per la megafonia. El munt de punts de diferència amb el Barcelona i el pols públic amb el capità Íker Casillas semblen haver esgotat la paciència de l´aficionat. El tècnic, ahir, va ser assenyalat.

Per si de cas hi havia suficients al·licients que convidessin a gaudir d´un espectacle crispat, el Madrid va acusar els nervis d´una defensa de circumstàncies. Antonio Adán, per segona setmana consecutiva sota pals, va ser expulsat als sis minuts de partit després d´una errada en el refús de la pilota amb els peus. I això que l´equip blanc s´havia avançat als dos minuts en el marcador gràcies a l´olfacte de Benzema (1-0).

Però sense Sergio Ramos, Pepe, Albiol, Marcelo ni tampoc Coentrão, la imatge de la defensa madridista era un veritable drama. Essien a la dreta, Arbeloa desubicat a l´esquerra i dos centrals com Varane i Carvalho; entre tots ells, van patir com mai ho havien fet. L´expulsió d´Adán i el consegüent penal del porter no van fer més que escenificar-ho. Mai, un estadi havia celebrat tant la marxa als vestidors per targeta vermella del seu propi porter com ahir ho va fer el Bernabéu. Es va celebrar com un gol a favor el moment en què Casillas va trepitjar la gespa, tot i que el capità poc va poder fer per evitar el bon llençament de Xabi Prieto (1-1). Poc va trigar la Reial Societat en apoderar-se del partit. Còmoda amb la pilota, amb Vela apareixent en qualsevol zona del camp, provant Casillas i trobant la qualitat d´Estrada. Cada atac donostiarra feia tremolar la defensa blanca. Les centrades de Xabi Prieto generaven perill i el Reial Madrid, en inferioritat numèrica, deixava patent una evidència aquesta temporada: a l'equip de Mourinho li falta futbol.

Però té Cristiano Ronaldo. Dues arrencades de ràbia del portuguès van despertar l'equip madridista i la seva afició. El seu orgull va estirar del Reial Madrid. Khedira va fer el 2-1, però abans del descans els visitants tornaven a emmudir el Bernabéu: 2-2.

Li va faltar personalitat a la Reial Societat per perseguir la victòria. Va oblidar que jugava amb un home més i va pensar que l'empat no era dolent en un estadi com el Bernabéu. A la segona part va anar cedint metres davant un rival que va acabar empenyent per intentar sortir de la seva crisi. En aquests moments on el joc queda apartat i només importa el triomf, és quan Cristiano Ronaldo es queda sol en l'esforç. Els seus continus intents van tenir el seu premi. Als 67 minuts Benzema va veure la seva desmarcada, li va picar la pilota i el portuguès, amb l'esquerra, va superar la sortida de Bravo (3-2).

A l´heroica el Reial Madrid tornava a avançar-se en el partit i Cristiano deia la seva última paraula a pilota aturada. El seu obús se´l va menjar Bravo, amb paràbola i potència però centrat, on un porter ha de posar amb força els punys (4-2). La celebració del portuguès va deixar el suport que necessitava el gran perjudicat de la tarda. Es va dirigir a Mourinho, que ahir va aparèixer poc per la zona tècnica. L'entrenador no estava per més bronques. Xabi Prieto tancava el seu gran partit amb un hat-trick; un gol estèril (4-3) abans d´un nou intent de Ronaldo, aquest cop al pal. Va anar morint el partit, amb expulsió d´Estrada inclosa, després de 90 minuts de bogeria