Els brutals números signats al llarg de l'any han erigit definitivament Leo Messi com el màxim favorit per conquerir aquesta tarda una nova Pilota d'Or, la quarta de la seva carrera. Una fita més entre els seus èxits. Una cosa mai vista fins ara en la història del futbol d'èlit. Els mèrits individuals de l'atacant del Barcelona han enterrat aparentment els reclams dels seus dos adversaris: el portuguès Cristiano Ronaldo, carregat també de raons però resignat al segon pla, i l'espanyol Andrés Iniesta, el talent protegit entre el soroll que generen les dues "bèsties", però que va reivindicar els seus poders després d'imposar-se com el millor d'Europa. El tram final del 2012 sembla haver desequilibrat la balança d'un guardó que es desvetllarà aquesta tarda a Zuric (18.30), seu de la gala de la FIFA, que destacarà els millors de l'any que s'acaba de tancar.

Messi pot deixar enrere l'espai que compartia amb altres grans jugadors de la història. Els únics que poden presumir de tenir tres pilotes d'or: els holandesos Johan Cruyff (1971, 1973 i 1974) i Marco Van Basten (1988, 1989 i 1992) i el francès Michel Platini (1982, 1983 i 1984) que, igual que l'argentí, va obtenir els premis de manera consecutiva. Cap, però, ho va fer amb la precocitat de la qual ha fet gala el jugador del Barça.

L'esprint final del sud-americà pot haver desnivellat la balança a favor seu. Cristiano Ronaldo, que va completar també un curs ?exemplar, s'empara en el bon paper del seu equip, el Reial Madrid, campió de la Lliga per davant del Barcelona, i la més recent Supercopa. Però no ha estat a l'altura dels guarismes de Messi en l'últim trimestre. La preponderància de l'argentí ha estat per sobre del paper del quadre blaugrana, que en el present curs sembla haver recuperat l'hegemonia.

L'home dels rècords

Tot i que el Barcelona només va guanyar el 2012 la Copa del Rei, Lionel Messi no ha perdut el ritme i continua acumulant gols i trencant marques. L'infal·lible davanter argentí es va convertir en el màxim golejador de partits oficials en la història del club blaugrana (233 gols el 20 de març de 2012) i va batre el rècord de dianes en una temporada de la Lliga de Campions (14). A més, va tancar el 2012 amb un nou registre, el del major nombre de gols en un any natural. Va deixar enrere els 85 anotats per l'alemany Müller el 1972 amb un total de 91 dianes.

El nivell de Messi ha ennuvolat l'extraordinari registre de Cristiano Ronaldo, que va viure el 2012 un altre gran any. Va acabar la Lliga amb 46 gols. Fonamentals per portar el Reial Madrid a la reconquesta del títol, en poder del Barcelona en els últims anys i va liderar el trànsit del quadre de José Mourinho fins a la semifinal de la Lliga de Campions.

També va celebrar la Supercopa sotmetent el conjunt blaugrana, al qual va marcar un nou doblet. Va ser el primer jugador a marcar almenys un gol en sis clàssics se?guits. Va estirar de la seva selecció. Els seus gols davant Holanda i la República Txeca van portar Portugal a les semifinals de l'Eurocopa.

L'ambició infinita de Cristiano Ronaldo el fa sospirar per la Pilota d'Or que ja va conquerir el 2008. Fix en les últimes finals sempre ha estat al podi en l'últim lustre, excepte el 2010, copat per futbolistes del Barcelona. Va acabar segon en el 2007, per darrere de Kaká i el 2009 i 2011 al costat de Messi, el seu problema i maldecap natural en els últims anys.

Iniesta, el "tapat" de la gala

El futbol espanyol confia que Andrés Iniesta sigui el "tapat" de la gala. Tal com va succeir en la designació del millor jugador d'Europa de la temporada passada, on va destacar per sobre de Messi i Ronaldo. Iniesta s'ha convertit en fonamental al Barcelona i també en una peça clau de la selecció espanyola, amb la qual va guanyar la seva segona Eurocopa consecutiva. A Ucraïna i Polònia 2012 no només va sobresortir com el millor jugador de la final, sinó també de tot el campionat.

Al contrari que els seus adversaris, no presumeix de xifres el migcampista manxec, que no manca de mira cap al gol. Els seus valen títols. Com el que va marcar al Chelsea en una semifinal de la Lliga de Campions o, sobretot, el que va donar a Espanya el seu primer i fins ara únic, Mundial. Iniesta encapçala amb Messi la representació blaugrana a Zuric. Acompanyats del president Sandro Rossell agafaran un vol privat amb el qual tornaran a la nit, un cop finalitzada la jornada. El vicepresident esportiu Josep Maria Bartomeu, el director esportiu Andoni Zubizarreta i també Xavi Hernández i Gerard Piqué, formen part, entre d'altres, de la comitiva del Barcelona.

Xavi i Piqué estan inclosos en l'onze ideal de la FIFA. Igual que Xabi Alonso, Sergio Ramos i Iker Casillas, del Reial Madrid, que aniran amb la comitiva blanca, liderada pel president Florentino Pérez, que té previst acompanyar Cristiano Ronaldo a la gala.

No hi serà tampoc en aquesta ocasió l'entrenador José Mourinho, que va revelar que no anirà a la cerimònia, on opta a ser nomenat millor entrenador del món el 2012, per haver "de treballar perquè hi ha Copa del Rei el dimecres i és un partit molt important". El portuguès competeix pel reconeixement juntament amb el seleccionador espanyol Vicente del Bosque i l'extècnic del Barcelona Pep Guardiola, últim vencedor.