la gala en imatges. La Pilota d'Or es va entregar durant una cerimònia plena de glamour celebrada a Zuric.Messi somriu i saluda amb la seva quarta Pilota d'Or a les mans. Messi i la nord-americana Abby Wambach, els millors futbolistes masculí i femení del món. La cantant Amy MacDonald va posar la nota musical a la gala. Cannavaro va ser l'encarregat de llegir el nom del guanyador. Cristiano Ronaldo arribant a la gala amb la seva xicota.

La llegenda de Leo Messi segueix engrandint-se a passos de gegant i ahir l'argentí es va convertir en el primer futbolista que conquista quatre vegades (i a més a més consecutives) el trofeu FIFA Pilota d'Or, que el distingeix com el millor jugador del món. Johan Cruyff, Michel Platini i Marco Van Basten van guanyar el premi en tres ocasions, un rècord que Messi va fulminar ahir a Zuric, amb el seu tímid somriure i la seva humilitat habitual. En la votació dels capitans, entrenadors i periodistes internacionals, l'argentí (41,60%) va superar amb rotunditat els vots del madridista Cristiano Ronaldo (23,68%) i els del seu company al Barça Andrés Iniesta (10,91%).

Encara que fins el 1995 aquest guardó només es lliurava a jugadors europeus -de manera que estrelles mundials com Pelé o Maradona mai van poder aconseguir-lo-, ningú pot discutir que Leo Messi s'ha guanyat en aquest últim lustre l'entrada amb lletres daurades en l'Olimp del futbol. Golejador elèctric, regatejador inabastable, efectiu llançador de faltes i de penals, jugador associatiu amb visió de la millor jugada i una fam insaciable, Messi té una facilitat extrema per decidir cadascun dels partits que juga el seu equip, tant contra el cuer de la lliga com la final de la Lliga de Campions.

El Barcelona ha desenvolupat un joc gravitatori entorn de l'argentí, que absorbeix qualsevol jugada d'atac i finalitza pràcticament totes les seves accions. Jugadors com Alexis Sánchez, Pedro Rodríguez i Cesc Fàbregas s'han adaptat a la perfecció a aquest sistema i han fet créixer encara més l'astre i el Barça, mentre que altres futbolistes han sucumbit a un joc que no permet dissidències, com Eto'o o Ibrahimovic, grandiosos futbolistes diluïts per la influència del jugador de Rosario.

Messi presenta uns registres golejadors estratosfèrics. Va ser el màxim golejador de la passada lliga espanyola amb 50 dianes i es va convertir en el millor golejador en un any natural, amb 91 el 2012.

Unes xifres que espanten en un jugador que ha reduït al màxim els seus contratemps musculars i que només té l'assignatura pendent de fer alguna cosa gran amb la seva selecció, l'Argentina, en un Mundial. El seu nom ha estat inequívocament lligat al del Barcelona, club al qual va arribar amb 13 anys i que el va fer créixer com a futbolista i persona. Va debutar el 2004 de la mà de Frank Rijkaard, en un equip amb líders com Ronaldinho, Deco o Eto'o, i amb Pep Guardiola a la banqueta va aconseguir la grandesa i la majoria dels seus títols com a blaugrana. L'arribada de Tito Vilanova -que l'havia entrenat en cadets- no ha suposat cap contratemps per a Messi, que ha seguit golejant amb la mateixa facilitat.

A grans trets, l'acte de Zurich no va tenir sorpreses. Si per cas va resultar inesperada la designació del millor gol de l'any, en mans de l'eslovac Miroslav Stoch, de menor repercussió que el colombià de l'Atlètic Madrid Falcao, i el de Neymar. La glamourosa gala, plena de dirigents, futbolistes i tècnics també va premiar la nord-americana Abby Wambach, campiona olímpica a Londres 2012 amb la Pilota d'Or a la millor jugadora mundial. L'entrenadora de la selecció nacional sueca Pia Sundhage va ser distingida com la millor tècnic de futbol femení. El Premi Fair Play de la FIFA s'ha concedit a la Federació de Futbol de l'Uzbekistan per demostrar al món que l'esportivitat i la competició no s'exclouen i Franz Beckenbauer va rebre el premi a la Distinió Presidencial.