Els quatre millors equips del bàsquet femení estatal no es reuniran a Girona el cap de setmana del 9 i 10 de març. La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va fer oficial ahir el que, des de feia bastants dies, temien a Fontajau: La Copa es jugarà a Zamora. Girona té més tradició en el bàsquet i un pavelló molt millor, però des de Madrid esgrimeixen la major proximitat de la ciutat escollida amb les dels dos altres rivals, Rivas i Salamanca, com a principal motiu de la decisió, perquè això facilitarà la mobilització de les respectives aficions.

En canvi, a Girona, molt contrariats, no comprenen els motius de la seva derrota davant un club, Zamora, que tot just viu la seva segona temporada a Lliga Femenina 1. "El problema és que no hi ha una normativa clara de com i per què es pren la decisió", explicava el president del club gironí. Llorenç Biargé admetia el pes que pot haver tingut Carlos Sainz, president de la Federació de Castella-Lleó i habitual directiu delegat de la selecció absoluta, perquè "és una persona llesta que ha apostat molt pel bàsquet femení"; però, igual que la resta de membres de l'Uni, no va entrar ahir a valorar la posssible influència de l'actual situació política que hauria despertat les pors de la FEB a l'hora de portar a Catalunya l'única competició del bàsquet femení espanyol amb ressò mediàtic (tots els partits seran oferts en directe per Teledeporte).

"A Catalunya fa 27 anys que no es disputa una fase final de Copa, només per això ja ens les haurien d'haver d0nat", apuntava ahir el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, que capgirava l'argument de la llunyania de Girona recordant la celebració del darrer Campionat d'Espanya infantil a Lanzarote. "Llavors ens varen dir que s'havia de potenciar el bàsquet a tot arreu. Ho vam entendre i hi vam anar. Ara ens vénen amb això que Girona està massa lluny de Salamanca, Rivas o Zamora...".

Després de quatre temporades a Lliga Femenina 1, sempre creixent en l'àmbit esportiu i havent aconseguit fites com portar 3.500 persones al pavelló en un partit de lliga, a l'Uni estaven convençuts que aquest era el seu any. "Creiem que mereixíem organitzar aquesta Copa. Esportivament i econòmicament o pel que fa al pavelló i l'oferta hotelera no hi ha motius perquè no haguem estat escollits", detallava ahir a la tarda un Llorenç Biargé que, temorós de la decisió, ja portava un parell de dies enviant escrits a la FEB en desacord amb el que primer només eren rumors i, ahir al matí, ja va ser oficial: la Copa es disputarà a Zamora.

"No entenem com després de quatre anys a Lliga Femenina 1 fent bé les coses, ara donen la Copa a Zamora, que tot just fa un any i mig que és a la categoria". Igual com els responsables de club parlava ahir la regidora d'Esports de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs: "Estem molt decebuts, tant el club com nosaltres. Sabíem que era molt complicat perquè el Zamora estava pressionant molt, però creiem que l'Uni s'ho mereixia després dels últims quatre anys a l'elit"

Des de l'altre costat, a Zamora, la nominació de la ciutat com a seu de la Copa no va agafar ahir ningú per sorpresa. De fet, dimarts al vespre el president de la Federació de Bàsquet de Castella-Lleó, Carlos Sanz, ja havia escrit al seu twitter que l'endemà "els Reis passaran amb retard per Zamora". El dirigent de la federació castellana -la més potent del bàsquet femení estatal amb quatre equips a LF-1 (Salamanca, Burgos Bembibre i el mateix Zamora)- no ha amagat mai el seu paper proactiu en la lluita per aconseguir portar la Copa al Poliesportiu Ángel Nieto.