Tradicionalment, per proximitat, la majoria de jugadors de les comarques gironines que desputen en els seus respectius equips de base solen ser captats pel Barça o l'Espanyol. Això ha fet que tant la Masia com el planter blanc-i-blau s'hagin omplert d'un grapat de joves jugadors gironins que somiaven arribar al futbol professional. Alguns ho han fet i molts s'han quedat pel camí. No és tan habitual que el producte autòcton gironí cridi l'atenció a Madrid. Xavi Julià l'any 1980 va obrir el camí cap a Madrid i Manolo Valle l'hi acompanyaria un any després. L'exdirector esportiu va arribar-hi procedent del Girona i s'hi va estar cinc temporades (80-85) en les quals va compartir generació amb la Quinta del Buitre (Michel, Butragueño, Pardeza, Sanchís i Martín Vázquez). Fins i tot va debutar amb el primer equip contra el Castelló (81-82) en una jornada en què els futboilstes professionals feien vaga. Valle, de Sant Hilari Sacalm, només s'hi estaria una campanya (81-82). Més recents són els casos de Carles Virulés, Ulises Montenegro, Joel Méndez, Marc De Val o el porter Aleix Manzano que en els últims anys han passat per La Fábrica sense arribar més enllà, com a màxim, del tercer equip.

Estrenar-se amb el primer equip és precisament el somni de tres joves gironins que actualment són al futbol base blanc. Es tracta del porter lloretenc Rubèn Yáñez; el lateral dret de Tossa, Òscar Arroyo; i del migcentre de Blanes Miquel Muñoz. El porter Rubèn és qui de més a prop veu la possibilitat d'arribar al professionalisme ja que és el titular del Madrid C a Segona B i a banda d'entrenar-se en alguna ocasió amb el Castella, fa uns mesos va anar convocat pel primer equip en el partit de Copa a Alcoi. Rubèn es va formar al Lloret i ben aviat Javi Salamero el va reclutar pel Girona. Amb només 16 anys de seguida va fer el salt al Juvenil A i a entrenar-se a les ordres de Narcís Julià amb el primer equip. De la seva banda, Arroyo, és un lateral dret internacional en totes les categories de base que va marxar de l'Espanyol l'estiu passat amb destí Madrid. Arroyo juga al Juvenil A, entrenat per Fernando Morientes. Finalment, Miki Muñoz és un jove migcentre blanenc que el Madrid va fitxar del Girona l'estiu del 2009. Tant en els casos de Yañez com de Muñoz, el Girona està pendent de si arriben al filial per rebre una quantitat econòmica.

Dues derrotes a Madrid

Diumenge serà el primer cop que el Girona jugui contra el filial amb la denominació de Reial Madrid Castella però el duel entre els gironins i el filial madridista no és inèdit. Cal retrocedir fins a la fase d'ascens a Segona Divisió de la temporada 66-67 per trobar el darrer precedent. Aleshores el filial blanc es deia AD Plus Ultra i després d'imposar-se 1-2 a Vistalegre, va derrotar els gironins per 3-1 a Madrid i els va deixar sense opcions de pujar de bon principi. En aquella mateixa fase d'ascens, el Lloret va quedar eliminat pel Caudal. Onze anys abans, la 54-55, el Girona també se les va veure amb el Plus Ultra en una lligueta d'ascens a Segona. El resultat a Madrid va ser de 2-1 i el filial acabaria pujant, en quedar primer de la lligueta per davant del Manresa i el Girona.