El Barça va a la seva. A un altre ritme, un esglaó per sobre de la resta. No afluixa l´equip de Tito Vilanova, que ahir tancava la primera volta a tota màquina. Un equip de rècord, un conjunt que no té aturador i que sembla que li sobra tota una volta per coronar-se campió. Segueix al capdavant de la classificiació, intractable i també invicte, després de superar amb total claredat el Màlaga a La Rosaleda. Els gols de Leo Messi, Cesc Fàbregas i Thiago van culminar l´exhibició barcelonista, deixant els catalans a onze punts de l´Atlètic de Madrid i a divuit del Reial Madrid de José Mourinho.

Feia ja nou anys que el Màlaga no guanyava el Barcelona. Pràcticament una dècada. Va ser el 2003, quan Juande Ramos dirigia els andalusos des de la banqueta. En una tarda memorable de Salva Ballesta, autor de tres gols, els malaguenys van desdibuixar un Barça en plena reconstrucció (5-1). Des d´aquell moment, canvi total. I la culminació, ahir, amb un partit clarament dominat pels blaugrana.

Es va presentar el Màlaga davant la seva afició amb dos canvis a l´onze titular, a l´espera de prémer la tecla per derrotar un equip al que ningú ha pogut batre en Lliga en el que portem de temporada. Sergio Sánchez entrava al lateral dret pel sancionat Jesús Gámez, mentre que Toulalan suplia Portillo al mig del camp. El Barça, per la seva banda, va apostar per Javier Mashcerano a l´eix de la defensa, deixant Carles Puyol a la banqueta. La resta, l´equip habitual, amb una mitja d´autèntics genis (Cesc, Busquets, Xavi i Iniesta) que van fer el que van voler amb la pilota als peus.

Passats uns primers minuts de tempteig, amb el Màlaga pressionant la sortida de la pilota del seu adversari, els homes de Tito Vilanova van fer-se amos i senyors de l´enfrontament. Fins al final. Van apoderar-se de la pilota, fent-la seva i no deixant opció en cap moment al seu rival. Leo Messi va tenir la primera oportunitat, quan va aprofitar una errada defensiva per plantar-se sol davant Willy Caballero; el porter va ser més ràpid, salvant en última instància el regat de l´argentí.

A l´altre bàndol, Camacho avisava amb un llençament que marxava massa desviat per sobre de la porteria de Valdés, mentre que Santa Cruz va fer que el porter de l´Hospitalet sortís ràpid a l´àrea gran per evitar que una passada defectuosa de Mascherano es convertís en un mal major.

Al llindar de la mitja hora, va arribar el primer. En la primera clara oportunitat, Messi no va perdonar. Una cessió errònia i precipitada de Camacho cap al seu porter la va rebre Leo Messi, que va anticipar-se a la sortida de Caballero, el va burlar i, amb la dreta, va enviar l´esfèrica al fons de la porteria per fer pujar el 0 a 1 en el marcador.

El cop que suposava aquesta clatellada deixava tocat el Màlaga. Això sí, l´equip de Manuel Pellegrini no va abaixar els braços i va seguir tractant de tu a tu el seu adversari. Tanmateix, el gol va permetre al Barça pujar un esglaó i agradar-se. Amb la defensa local descol·locada, una successió de passades va permetre a Cesc Fàbregas fregar el segon amb un xut suau que va marxar fora per centímetres.

De mica en mica, els mala­guenys van tornar a aparèixer i, amb el pas dels minuts, van acostar-se de nou a la porteria de Víctor Valdés, encara que en cap moment van crear veritable sensació de perill. Així va començar el segon acte, amb ganes d´igualar el matx i amb la ferma intenció de posar setge a la porteria de Víctor Valdés. Però el Barça no ho va voler. No el va deixar.

Va durar quatre minuts el Màlaga a la represa. Una brillant assistència de Leo Messi a Cesc Fàbregas, qui va trencar l´esquena a Sergio Sánchez, va permetre al migcampista d´Arenys marcar el segon de la nit amb un llençament creuat, que va superar Caballero i que va petonejar la xarxa després de colpejar el pal.

Tot semblava sentenciat, encara que quedava tot un món per al final. Però el clar domini blaugrana no donava cap opció al Màlaga, que només va estirar-se amb l´entrada de Diego Buonanotte per un desaparegut Eliseu. Malgrat anar-se acostant a l´àrea rival, era el Barça qui tenia més a prop de nou el gol, amb contracops i jugades trenades que no trobaven cap mena d´oposició.

Va donar l´estocada final Thiago Alcántara, que havia entrat de refresc en aquest segon temps. El jove migcampista va combinar a la perfecció amb Messi abans de batre Caballero amb un xut tou, però col·locat, que va rubricar l´exhibició barcelonista. Ja en els últims compassos, el Màlaga va poder maquillar el marcador i fer el gol de l´honor en un gran llançament de falta directa transformat per Buonanotte