"Això de les paraules és cosa vostra", deia Dani Mallo diumenge al migdia després de sumar el punt número 38 per al Girona a Valdebebas contra el Castella. El capità gironí rebutja parlar de canvi de discurs o d'objectiu i, com a portaveu de la plantilla, el missatge segueix sent el d'anar partit a partit i arribar el més aviat possible als 50 punts. De tota manera, al final de la jornada, la derrota de l'Alcorcón a Sabadell va col·locar el conjunt de Rubi com a segon cassificat al final d'una primera volta de pel·lícula. Una posició, la segona, que històricament diu que a final de temporada equival a ascens a Primera per als equips que l'han ocupada, malgrat que ara el sistema és una mica diferent amb la instauració del play-off (pugen els dos primers i promocionen el tercer, el quart, el cinquè i el sisè).

Aquesta dada es compleix en un 78,5% si es tenen en compte les darreres 14 temporades. Així, en aquests últims exercicis, dels 14 equips que han finalitzat la primera volta en la segona posició, fins a 11 han acabat ascendint a Primera Divisió. La forma com ho han aconseguit ha estat diversa ja que alguns ho han fet com a primers classificats, com a segons mateix o bé disputant l'antiga promoció o l'actual play-off d'ascens. I és que en les últimes temporades el sistema per pujar de Segona Divisió A a Primera ha variat en fins a tres ocasions. Fins a la temporada 98-99 la modalitat va ser la de l'ascens directe dels dos primers a més a més de l'antiga promoció en la qual el tercer i el quart de Segona A s'enfrontava al 17è i 18è de Primera per dos llocs a la màxima categoria. Des del 1999 fins fa dues temporades (10-11), els tres primers classificats van passar a ascendir directament. Al 2010 es va instaurar l'actual play-off d'ascens el qual els dos primers pugen directes i del tercer al sisè es juguen un tercer bitllet a Primera.

Els números del Girona aquesta temporada són, de moment, d'ascens directe, però en el pitjor dels casos també seria un premi gros disputar un play-off que seria històric. En aquest sentit, analitzant la història, hom pot observar que Màlaga (98-99), Betis (00-01), Saragosssa (02-03), Llevant (03-04), Cadis (04-05), Recreativo (05-06), Múrcia (06-07), Màlaga (07-08), Tenerife (08-09), Reial Societat (09-10) i Valladolid (11-12) van acabar pujant a Primera Divisió després d'haver finalitzat la primera volta en el segon lloc. Són 11 dels 14 últims precedents la qual cosa ha de convidar per força a l'optimisme. Només el Llevant (99-00) que va acabar setè, el Xerez (01-02) que va ser quart i el Celta (11-12), que va finalitzar sisè i va caure als play-off davant el Granada no van impulsar-se a Primera després de ser segons a mitja temporada.

El Girona té l'avantatge que no té la pressió d'altres conjunts com Vila-real o Almeria, que per pressupost estan obligats a pujar.