Joan Francesc Ferrer, Rubi, és un dels tècnics de moda de Segona Divisió A. Arran de la gran temporada que està fent amb el Girona li estan arribant els reconeixements de totes bandes. No n'hi ha per menys després d'acabar la primera volta de Lliga en segona posició i en llocs d'ascens directe a Primera. Tanmateix, Rubi no ho ha tingut gens fàcil per arribar on és i com ell ha reconegut en alguna ocasió va estar a punt de deixar-ho l'estiu del 2011 abans que Raül Agné el reclamés com a analista. Demà, el Girona visita la Nova Creu Alta (18.00), un escenari on Rubi va patir un dels primers desenganys com a entrenador.

Va ser la temporada 2004-05 quan Albert Tomàs, aleshores secretari tècnic i gerent del Sabadell, va confiar-li l'equip a Segona B. Les coses no van anar com s'esperaven i la directiva va cessar-lo a la jornada 25 després d'una derrota al Tajonar contra l'Osasuna B (1-0). Tomàs estava en contra de la decisió però no va poder evitar la destitució. "Hi havia una directiva inexperta i moltes pressions de l'entorn. No el van deixar treballar", explica l'exjugador de Barça B, Lleida, Albacete, Toledo, Vissel Kobe japonès, Llevant, Nàstic i Sabadell. Vuit anys després, Rubi ha demostrat que era un diamant en brut i que a Sabadell no el van saber valorar.

Era l'estiu de 2002 i l'Albert Tomàs futbolista havia deixat el Nàstic després de baixar a Segona B amb la intenció de jugar a Escòcia. Les ofertes no van prosperar i Tomàs, establert a Cabrera de Mar, va demanar al Vilassar de Mar, llavors a Tercera, de poder fer la pretemporada amb ells. El tècnic d'aquell Vilassar era un jovenet Rubi que no hi va posar cap impediment. "Em vaig quedar impressionat. No feien res de diferent que no hagués fet jo a Primera o Segona A. Tant en l'aspecte de metodologia com de càrregues", recorda.

El defensa no es va quedar i va fitxar pel Sabadell, on va jugar dues temporades abans de penjar les botes l'estiu del 2004. Aquell mateix any es va incorporar al club com a gerent i secretari tècnic amb la missió de dissenyar la plantilla. "Teníem un pressupost molt baix. Sabia que Rubi venia de no pujar amb l'Hospitalet i no m'ho vaig pensar", diu Tomàs, que va completar l'equip amb homes com l'ara entrenador del Manlleu, Jordi Dot; el defensa del Girona Txiki; el davanter de l'Osca Tariq, o l'exporter del Figueres Sergio Morán. "Era un equip jove que necessitava temps.

Jugàvem molt bé a futbol però els resultats no acabaven d'arribar", recorda Tomàs. Amb l'equip en posicions de descens, la derrota a la jornada 25 davant un rival directe per la permanència com l'Osasuna B va precipitar l'adéu de Rubi. Pressions de l'entorn van fer que la directiva rellevés el maresmenc per Pere Valentí Mora. "No el van deixar treballar", lamentava Tomàs. Aquella temporada el Sabadell s'acabaria salvant i el Girona baixant a Tercera després d'una última jornada fatídica a Montilivi contra l'Espanyol B que va acabar amb el descens de gironins i pericos.

Tot i la destitució, Rubi va seguir el seu camí a les banquetes de l'Espanyol, Eivissa i Benidorm fins aterrar a Montilivi. Aquest estiu li va arribar l'oportunitat d'estrenar-se a Segona A i no l'està desprofitant. En aquest sentit, Tomàs que, un cop desvinculat professionalment del futbol segueix matant el cuc amb els veterans del Barça, es mostra content per la trajectòria de Rubi. "És una persona perseverant a qui li encanta el futbol. Després de les males experiències podia haver reconduït la seva vida cap a altres camins i no ho va fer. Li està sortint bé i me n'alegro. Costa molt d'arribar i m'agradaria que fes carrera. El veig preparat fins i tot per entrenar més amunt", diu.

La gran temporada del Girona no sorprèn Tomàs, que assegura que "la manera de treballar de Rubi encaixa més a Segona A que en categories inferiors. Li agrada el tema tècnic, de tenir la pilota i de forçar l'u contra u" explica.