Perdre tant sols dos punts després de disputar les primeres 19 jornades de lliga és a l'abast de pocs, ben pocs. Però el Barça de Tito Vilanova ho ha aconseguit per posar la directa cap al títol. L'espectacular resposta de l'equip després del, per molts, traumàtic adéu de Pep Guardiola ha reforçat la figura del tècnic gironí que el va rellevar després de quatre anys sent el seu ajudant. Els qui desconfiaven de Vilanova ja han vist amb números que no hi havia de què. I els que el coneixen, amb un somriure als llavis, no amaguen que ells ja ho havien predit. Tot i que ahir el Barça va encaixar la primera derrota del curs en la Lliga, els seus números són impecables.

Entre el grup de persones sorpreses pel números de Tito Vilanova al capdavant el Barça no s'hi compta Jorge D'Alessandro. El conegut tècnic argentí, des de fa unes setmanes al capdavant de l'Osca de Segona Divisió, va entrenar Vilanova dues temporades al Figueres i, anys més tard, mitja lliga a l'Elx. "Sorprès? En absolut, Vam apostar per ell en el seu moment i sabem bé com és. El seu èxit actual és una combinació de talent, saviesa, experiència i treball". D'Alessandro recorda Tito Vilanova com "un jugador molt analític a qui ja de jove se li podien veure les virtuts que l'han portat a ser un gran entrenador.

Desgranant les aportacions de l'entrenador de Bellcaire al Barça creat en l'etapa de Pep Guardiola al capdavant de l'equip, l'argentí hi veu alguns matisos significatius: "Amb Vilanova el Barça utilitza molt més la banda esquerra com a arma ofensiva amb la presència de Jordi Alba. Els va costar adaptar-lo, perquè s'havia d'incorporar Cesc Fàbregas com a quart migcampista i una vegada Fàbregas va estar incorporat ha pogut adaptar Jordi Alba millorant una banda esquerra que en atac el Barça de Guardiola tenia castrada".

També n'elogia aquesta aposta per les bandes el seu cosí, l'empresari Ramon Miquel. Exvicepresident del Figueres, va ser el responsable que la temporada 2004/05 Tito arribés a Vilatenim de Director Esportiu, després del seu pas pel Palafrugell. "Explota molt el joc per les bandes, tot i que per contra, l'equip rep més gols que en l'anterior etapa", reflexiona. Miquel s'esperava que Tito se'n sortiria, però admet que els resultats són, "fins i tot", millors del que es podria haver imaginat.

Chechu Rojo havia entrenat el gironí al Celta i és un altre dels que s'alegra de com de bé li van les coses a Vilanova. "Era responsable, i sempre s'entrenava molt bé. Veia bé el futbol i el sentia. Són dos arguments de base molt importants per poder arribar a ser entrenador quan penges les botes", recorda. Rojo veu "poques diferències" entre el Barça de Tito i el de Guardiola. Posats a destacar-ne alguna, explica que "es tracta d'aspectes menors, com ara jugadors que et poden agradar més que d'altres. En general ha seguit una línia continuista que li està anant bé", això sí, dotant-la del seu segell.

Un altre tècnic, Nitus Santos, diu que era "inimaginable" per a tothom l'estratosfèrica primera volta dels blaugranes. L'exentrenador de l'Olot dirigia un equip de La Salle quan Vilanova era encara un nen i jugava a la base. "Jo era a Peralada quan va venir de secretari tècnic a Figueres i teníem una bona relació", recorda. Santos diu que el Barça del gironí "és la continuïtat a la feina ben feta de Guardiola. Tito és un home que allibera els jugadors de la pressió i també s'ha ajuntat la sort en alguns partits. Vaig dubtar-ne una mica al principi, però a partir de la jornada 8 o 9 cada dia juguen més bé". De les seves innovacions en destaca que "juga pels interiors, deixa les bandes als laterals i té una peça fonamental que és Busquets que ja no només fa tasques de contenció sinó que ara també en fa de creació".

A Bellcaire tothom està molt orgullós de Tito Vilanova. Això és ben evident, però un dels que més ho està, a banda de la família, és Joan Font. El que va ser el seu primer entrenador, tres temporades entre aleví i infantil a l'ara en procés de resurreció club de futbol local, no amaga que "estic sorprès". Font, deixant de banda la derrota d'ahir en l'inici de la segona volta, confiava que en "Tito ho faria molt bé, perquè està molt capacitat", però "no m'esperava que ho fes tan i tan bé, si li ha?gués de posar una nota li posaria un 9,5 i aquest mig punt seria per la primera part del Madrid, amb qui van empatar". A banda dels claríssims mèrits futbolístics que Vilanova ha demostrat a la banqueta del Camp Nou, Joan Font destaca en el tècnic de Bellcaire la seva solvència en les rodes de premsa. "Parla molt clar, molt directe i planer i, a diferència de Guardiola, que a vegades s'escapava d'alguna pregunta, ho contesta absolutament tot". Font ha anat un cop al Camp Nou per veure un partit en directe, però no es perd cap partit per televisió, i no està del tot d'acord amb els que opinen que Tito ha sabut seguir bé el guió futbolístic que va implantar Guardiola: "Potser era en Guardiola qui seguia el seu guió".

L'alcalde de Bellcaire, David Font, és un altre dels qui no s'han sorprès per l'espectacularitat dels números del Barça. "Ha sabut estar a l'alçada i està formant un equip perfecte", confessa. Font no descarta organitzar a final de temporada alguna activitat relacionada amb el Barça i Vilanova: "Em fa l'efecte que si seguim en aquesta línia tindrem moltes coses per celebrar".