L'argentí Leo Messi no ha tingut pietat avui d'un Osasuna en inferioritat i li ha endossat un pòquer de gols per liderar la golejada del Barcelona (5-1) contra el conjunt navarrès, a qui el partit se li ha fet un món en haver de afrontar-lo amb un home menys durant més d'una hora.

La 'Pulga' ha respost d'aquesta forma al triplet aconseguit aquest matí Cristiano Ronaldo contra el Getafe i segueix engreixant amb la seva enorme voracitat les seves increïbles estadístiques: aquestes que diuen que porta onze jornades consecutives marcant, que suma ja 33 gols en Lliga aquesta temporada i que acumula 202 gols en aquesta competició en tota la seva carrera.

Les bones intencions d'Osasuna -línia defensiva avançada, pressió a dalt, intentar sortir ràpid al contraatac- ha anat en orris amb l'absurda expulsió d'Arribas, que ha vist dues grogues per tallar sengles jugades amb la mà.

La segona, als 26 minuts, ha estat dins de l'àrea, ha suposat el segon gol del Barça i ha deixat el conjunt navarrès amb deu, arruïnant-li qualsevol opció de plantar cara al líder en la seva pròpia casa.

Fins a aquest moment s'havia viscut un partit estrany, d'aquests inoportuns per a un equip com el Barcelona, avui sense Cesc, Iniesta, Jordi Alba i Piqué -aquest últim sancionat- als quals Jordi Roura ha deixat d'entrada a la banqueta pensant ja en el clàssic coper de dimecres que ve.

Potser per aquest motiu, perquè s'havia d'enfocar aviat en el duel contra el Reial Madrid, han sortit els locals a resoldre ràpid. I un malabarisme de Thiago en el control de la pilota gairebé sorprèn Andrés Fernández en l'arrencada del xoc.

Passats deu minuts, Messi irrompria en el xoc. L'argentí rebia un passi magistral de Xavi i seia al porter d'Osasuna amb una finta subtil que el deixaria sense oposició entre la pilota i la xarxa per signar el primer de la tarda.

S'ha relaxat llavors el Barcelona i ho ha pagar, com acostuma a succeir en aquests casos. En l'única arribada visitant de tot el partit, un mal rebuig ha anat a parar a les botes de Raoul Lóe que ha batut Valdés amb un xut ras des de la frontal ajustat al pal.

Era la primera vegada que el porter blaugrana trepitjava el Camp Nou després d'anunciar que no renovarà el seu contracte, però l'afició culé, en un nou acte de maduresa, ha aplaudit i ha victorejat el cinc vegades Zamora en lloc de xiular-lo.

Amb l'expulsió d'Arribas poc després, s'ha acabat el xoc. Messi ha transformat el penal i després l'àrbitre el privaria de fer el tercer en assenyalar-li un fora de joc inexistent quan de nou es plantava sol davant Andrés Fernández.

La compensació arribaria amb el tercer, perquè l'assistència de Alves perquè Pedro sol hagués d'empènyer a gol s'ha produït en posició il·legal. Entre una i una altra jugada, Messi, ha pogut fer un altre en un cop de cap que s'ha estavellat al pal.

Al descans, Mendilibar, expulsat per protestar la jugada del penal, ha assegut a dos dels seus homes importants -Cejudo i de Las Cuevas- per donar entrada a Puñal i Masoud, pensant potser que era el moment d'oblidar-se del Camp Nou i mirar ja al pròxim partit. Res no ha canviat.

La segona part ha estat un monòleg del Messi FC. A l'astre argentí li han anul·lat un gol per fora de joc abans de definir amb precisió quirúrgica en el quart i el cinquè, a passada de Villa i Adriano respectivament.

Fins i tot faltava mitja hora, perquè el 'Guaje', titular avui, i Alexis, que havia entrat substituint a Pedro, es reivindiquessin amb un gol, però cap dels dos ha estat encertat amb vista a porta.

Mentrestant, Osasuna ajuntava encara més les seves línies per a treure pilotes sense parar i evitar que el futbol dels blaugranes els fes encara més mal. Ho ha aconseguit almenys quant al resultat, perquè malgrat que el Barça ha tingut mitja dotzena d'ocasions més per marcar, el marcador ja no s'ha mogut.