Lance Armstrong no està inclòs a l'Operació Port, però la seva darrera revelació hi serà present.El doctor canari, Eufemiano Fuentes, és en el centre del procés.Jorg Jaksche parlarà en contra de Fuentes i Manolo Sáiz.

Amb el món de l'esport en general, i el del ciclisme en particular, encara convulsionat per la confessió de l'exciclista nord-americà Lance Armstrong, un Jutjat de Madrid acollirà des d'avui el primer judici que se celebra a Espanya a una trama de dopatge, la investigada en l'Operació Port.

Prova de la importància de la vista per a les autoritats implicades en la lluita per la neteja de l'esport és la nòmina d'acusadors que s'han personat a la causa: a més de la Fiscalia, l'Agència Mundial Antidopatge, el Consell Superior d'Esports, la Unió Ciclista Internacional, la Federació Espanyola de Ciclisme i l'Agrupació Internacional de Grups Ciclistes Professionals. També acusa l'excorredor Jesús Manzano, les revelacions del qual el mes de març del 2004 al diari As-va admetre haver-se dopat i va dir que la seva vida havia corregut perill per això en almenys dues ocasions- no sols van suposar un cop per al ciclisme espanyol, sinó que estan en l'origen de l'Operació Port.

El "cas Armstrong" estarà així mateix molt present, ja que els noms d'alguns dels acusats -com el metge Eufemiano Fuentes o l'exdirector esportiu dels equips ONCE i Liberty Manuel Saiz- apareixen repetidament en la investigació de l'Agència Antidopatge nord-americà (Usada) que va portar a la inhabilitació tota la vida del guanyador de set Tours de França. Així, el ciclista alemany Jorg Jaksche -que compareixerà com a testimoni- va dir a la Usada que Saiz el va remetre a Fuentes per seguir un programa de dopatge sanguini i que el metge li va donar EPO i anabolitzants i el va sotmetre a autotransfusions entre 2005 i 2006.

Saiz, Fuentes i els altres quatre acusats, també metges o exdirectors d'equips, s'enfronten a dos anys de presó per un delicte contra la salut pública -previst a l'article 361 del Codi Penal i referit a substàncies que "posin en perill la vida o la salut de les persones"-, ja que el dopatge no va ser tipificat fins a finals de 2006, després d'ocorreguts els fets enjudiciats. A la banqueta també s'asseuran els exdirectors esportius José Ignacio Labarta (Comunitat Valenciana) i Vicente Belda (Kelme) i els metges Yolanda Fuentes -germana d'Eufemiano i excap de l'equip mèdic del Comunitat Valenciana- i José Luis Merino Batres, encara que la seva defensa ha sol·licitat que sigui exclòs de la causa per patir una greu malaltia.

Encara que cap ciclista s'asseurà a la banqueta, una quinzena han estat citats com a testimonis, entre ells el mateix Jesús Manzano i el guanyador del Tour, el Giro i la Vuelta Alberto Contador, que va córrer en el Liberty entre 2004 i 2005. També declararan Darío Gadeo i Pedro Díaz Lobato, que van denunciar així mateix pràctiques de dopatge; i els italians Ivan Basso -al qual el Comitè Olímpic italià (CONI) va imposar una sanció de dos anys- i Michele Scarponi -sancionat el mes de desembre passat per la seva relació amb el metge Michele Ferrari, considerat un dels pioners de l'ús d'EPO en l'esport i que va tractar Armstrong-. La llista de testimonis es completa amb noms com Jorg Jaksche, Marcos Antonio Serrano, Ángel Vicioso, Isidro Nozal, Joseba Beloki Unai Óssa i David Etxebarria, que van aparèixer en el sumari del cas com a presumptes usuaris dels "serveis" d'Eufemiano Fuentes. Durant el judici s'escoltaran les converses telefòniques intervingudes als acusats i diversos experts parlaran sobre el risc que suposa l'elevació artificial de l'hematòcrit en el desenvolupament de qualsevol activitat esportiva o sobre el perill del consum de substàncies dopants.