Eufemiano Fuentes, eix central com a responsable mèdic en la trama de l'operació Port, va respondre durant tres hores i 45 minuts a les preguntes de la fiscal i l'advocada de l'Estat i, en aquest temps, va destacar que havia treballat "amb tot tipus d'esportistes", no només ciclistes. També va deixar clar el seu pànic a "les punxades telefòniques dels periodistes" i es va negar a contestar les preguntes de l'acusació.

Fuentes, que va deixar clar que el seu treball incloïa el tractament a "ciclistes, futbolistes, atletes, boxejadors...", va justificar davant la magistrada Julia Patricia Santamaría i a preguntes de la fiscal Rosa Calero el seu treball mèdic davant els esportistes, que es dirigien a ell a "títol individual per portar un seguiment mèdic, físic i dietètic perquè la seva salut no es fes malbé per l'exigència de la competició".

Per això va admetre que es va envoltar de l'hematòleg José Luis Merino Batres, amb qui formava equip per les analítiques, extraccions i transfusions de sang, aspecte que va aglutinar bona part de les preguntes de la fiscal, que va apuntar els seus interrogants a la garantia de salut pública que oferien aquestes activitats.

El metge va assegurar que les extraccions es feien en bosses homologades, s'usaven màquines i aparells que garantien les condicions de conservació, amb un cost de 33 euros cadascuna, que el trasllat de les bosses de sang era correcte i que era ell qui decidia les extraccions orientades a controlar, sobretot l'hematòcrit.

El nivell d'hematòcrit, que marca el nivell de viscositat de la sang, és el principal motiu per justificar les extraccions de sang als esportistes, les quals són transfoses en el moment necessari, "en moments de competició pròxima".

Fuentes, portador de vuit targetes de telèfons mòbils quan va ser detingut el maig de 2006 quan es va desencadenar l'operació Port, va justificar aquest fet i l'ús sistemàtic de malnoms, àlies i noms en clau al seu pànic a "estar punxat pels periodistes" i perquè "era més còmode". "Mai vaig imaginar que el meu telèfon estigués intervingut per algú que no fos de la premsa", va matisar. També va voler deixar clar que informava els seus clients dels riscos de les transfusions de sang.