El metge Eufemiano Fuentes va aprofitar ahir l'interrogatori de les defenses en la tercera sessió del judici de l'operació Port, en el qual s'enfronta a una pena de dos anys de presó, per passar al contraatac i intentar desacreditar les acusacions. Primer va carregar contra el Consell Superior d'Esports (CSD), del qual depèn l'Agència Espanyola Antidopatge (AEA) i que està personat en la causa a través de l'Advocacia de l'Estat, al dir que entre els esportistes als quals va tractar hi figura un exciclista que actualment està al capdavant d'una de les fundacions d'aquest organisme.

Es tractaria de Javier Pipe Gómez, el president de l'Associació de Ciclistes Professionals (ACP), que el mes de desembre passat va ser nomenat director general de la Fundació Esport Jove del CSD. Fuentes va dir que Gómez mai va posar objeccions als mètodes utilitzats. Les revelacions del metge van tenir un efecte immediat: quatre hores més tard, el president del CSD, Miguel Cardenal, anunciava que Gómez havia posat el càrrec a la seva disposició "per facilitar la seva defensa i no causar danys".

Después li va arribar el torn a un altre excorredor, Jesús Manzano, que el mes de març del 2004 va ser el primer a denunciar les pràctiques de dopatge en el ciclisme espanyol i que exerceix l'acusació particular en la causa. "Manzano em va demanar tractament, però consumia cocaïna i això és molt perillós en l'esport d'alta competició. Ho sabia a través d'ell i de la seva mare, que em va trucar per informar-me. Per això no el vaig incloure entre els meus pacients", va assenyalar Fuentes a preguntes de la seva defensa.

El metge va ser extremadament selectiu a l'hora de revelar els noms dels seus pacients, ja que no va donar cap altra identitat malgrat afirmar dues vegades que està "en condicions" d'identificar a qualsevol dels esportistes que va tractar "a través del codi numèric" que se'ls assignava. Durant la seva declaració, l'acusat va reiterar que "mai" va posar en risc la salut dels esportistes als quals va tractar i que, en 35 anys d'exercici professional, cap dels seus clients va tenir cap problema ni va rebre cap queixa o reclamació. Després del doctor va declarar la seva germana Yolanda, també llicenciada en Medicina.