El seu nom es mantindrà escrit en els murs del Westfalenstadion de Dortmund. Ho farà amb lletres d'or, esculpides en l'eufòria que els seus quatre gols al Reial Madrid van desfermar en la impossible grada groga de l'estadi germànic. Robert Lewandowski (Varsòvia, 1988) ha estat proclamat nou heroi de la fidel afició del Borussia, desitjosa de coronar-lo, properament, a Wembley.

La seva estel·lar irrupció en les semifinals de la Lliga de Campions ha cridat l'atenció del planeta futbolístic. En l'època hegemònica dels anomenats "falsos nous", l'explosió d'aquest jove polonès reivindica l'essència del davanter centre "pur", una figura en perill d'extinció. Amb una mirada innocent, associada al seu desmanegat cos, amaga l'instint d'un depredador de l'àrea forjat en les lligues menors de Polònia. Va ser allí, a la seva terra, on va començar a perforar les porteries rivals.

L'any 2006, Lewandowski s'unia a la disciplina del Znic, un humil conjunt de la Tercera Divisió polonesa, ubicat a la ciutat de Pruszków. El fitxatge va arribar a bon port gràcies a la intermediació de la seva mare, Iwona, que llavors treballava com a professora de voleibol a la localitat. També el seu pare, Krzysztof, va dedicar-se a l'esport. Va provar fortuna com a futbolista, però el seu talent no li va servir per destacar. Aviat va optar per penjar les botes i començar a donar lliçons de judo en una acadèmia.

Els 36 gols de Robert en els 59 partits amb el Znic van catapultar al club fins a la Segona Divisió. El notable rendiment d'aquell hàbil ariet va atreure l'exjugador i actualment agent de futbolistes Cezary Kucharski, qui va intentar promocionar-lo entre alguns dels clubs de la Lliga espanyola. Els espavilats directors esportius del moment van decidir descartar la contractació d'un desconegut noi de 20 anys.

No ho va fer el Lech Poznan, en la màxima categoria del futbol polonès. Per 400.000 euros va contractar els serveis golejadors de Lewandowski. I no se'n va penedir. Dos anys i 38 dianes després, Robert s'havia consagrat com la gran promesa del futbol polonès.

El va detectar el carismàtic entrenador del Borussia de Dortmund, Jürgen Klopp. El preparador germànic li va oferir el gener del 2010 la possibilitat de travessar la frontera rumb a la Bundesliga per jugar en una de les grans lligues europees. El preu del passaport va ser de gairebé cinc milions d'euros, el traspàs més car de la història del futbol a Polònia.

El canvi d'aires no va ser gens senzill. La indiscutible titularitat de Lucas Barrios el va desplaçar fins a la banqueta. A més, les seves puntuals aparicions es van completar amb massa ocasions fallades. No obstant això, no va errar en la seva prova de foc. Barrios va tornar lesionat del Mundial de Sud-àfrica disputat l'estiu del 2010 i Lewandowski el va substitur. Els seus gols van arribar en tromba. L'atacant paraguaià va encertar el que estava per venir i va decidir exiliar-se a la Xina.

La temporada passada, Lewandowski va liderar el demolidor atac del Borussia amb 22 gols que es van traduir en el títol de Lliga per al Dortmund. A la Copa, el Bayern de Munic va patir en la final tres dels seus gols.

Els que más el coneixen destaquen el seu caràcter introvertit i humil. Fuig dels protagonismes fora del camp, però no de la religió catòlica. La seva fe, cultivada en la infantesa, l'acompanya sempre, com la seva Bíblia.