La jutge de l'Operació Port va condemnar ahir a un any de presó el metge Eufemiano Fuentes i a quatre mesos el preparador físic José Ignacio Labarta en una sentència que tanca el cas de dopatge més gran d'Espanya amb penes lleus. La jutge no va accedir a lliurar les bosses de sang intervingudes a Fuentes a les autoritats esportives, fet que va provocar les queixes de l'Agència Antidopatge i de la Federació Espanyola de Ciclisme, entre d'altres organismes.

En la resolució la jutge absol els altres tres acusats, els exdirectors esportius Manolo Saiz i Vicente Belda, i l'exresponsable mèdica dels equips Kelme i Comunitat Valenciana, Yolanda Fuentes.

La magistrada Julia Patricia Santamaría considera Eufemiano Fuentes autor directe d'un delicte contra la salut pública i a Labarta còmplice, en aplicació de l'article 361 del Codi Penal, i condemna el primer a quatre anys d'inhabilitació per a l'exercici per a la medicina esportiva i a una multa de 10 mesos amb una quota diària de 15 euros.

En la resolució, de 348 folis, Santamaría rebutja la pretensió de les acusacions exercides per l'Agència Mundial Antidopatge (ESTIMA), la Unió Ciclista Internacional (UCI), el Comitè Olímpic Italià (CONI) i la Federació Espanyola de Ciclisme que els fossin lliurades les bosses de plasma i sang intervingudes a Fuentes.

La jutge al·ludeix al respecte als drets fonamentals dels esportistes reconeguts en la Constitució per justificar la seva decisió i ordena que les mostres i el material informàtic requisades en l'operació, desenvolupada el 2006 per la Guàrdia Civil, siguin destruïdes quan la sentència sigui ferma. Santamaría també rebutja indemnitzar a l'exciclista Jesús Manzano, que va exercir l'acusació particular i demanava 180.000 euros als processats, a l'entendre que va acceptar voluntàriament sotmetre's a les pràctiques de dopatge que després va denunciar.

D'aquesta manera ni Eufemiano Fuentes ni Labarta hauran d'ingressar a la presó perquè les seves penes no superen els dos anys. L'Agència Espanyola Antidopatge recorrerà contra la no entrega de les bosses de sang.