Com si d'una pirueta circense es tractés, el Barcelona intentarà demà 'el més difícil encara' per donar-li la volta a una eliminatòria davant el Bayern de Munic que té molt difícil, tant com els quatre gols encaixats en l'anada.

El decebedor partit en l'anada de semifinals de la Lliga de Campions, trufat amb els errors arbitrals, han deixat el Barcelona amb molt poques opcions en una competició en la qual ha hagut de remar a contracorrent des que van començar les eliminatòries davant el Milan i el PSG.

L'esperit d'una hipotètica remuntada està latent, encara que el Barça no està en la millor situació. És una qüestió física i competitiva, però també psicològica, i si els de Tito Vilanova van ser capaços de remuntar un 2-0 davant el Milan se senten amb forces de donar novament la campanada, encara que el Bayern sigui un equip amb molta més entitat que els llombards.

Si els blaugranes volen pensar en positiu recordaran el 4-0 amb el qual el Barça va ensorrar el Bayern en la seva última visita al Camp Nou, una camp maleït per als muniquesos, on van perdre una final de la Champions en els minuts afegits davant el Manchester United (2-1).

En els seus últims deu enfrontaments davant rivals alemanys a casa, el Barça ha sumat el mateix nombre de victòries, les més contundents davant el Bayer Leverkusen (7-1 en la 2011-12) i l'Sttutgart (4-0, 2009-2010), a més de la referida davant del Bayern en la 2008-09.

Perquè tot flueixi, Leo Messi ha d'estar al seu millor nivell. L'argentí, recent recuperat d'una lesió muscular a Munic, amb prou feines va brillar a l'Allianz Arena. Però des d'aleshores, l'argentí ha millorat molt físicament, tal com ho va demostrar en la mitja hora que va tenir a San Mamés.

El Barça necessita Messi i també que apareguin acompanyants com Andrés Iniesta o Xavi Hernández. El principal dubte estarà en atac. Després que Cristian Tello es quedés a la grada a Munic, el davanter podria oferir desequilibri a la banda, una alternativa al previsible atac dels blaugranes en l'anada.

Si Vilanova es decideix per Tello, l'altra plaça se la disputarien Alexis Sánchez, David Villa o Pedro Rodríguez, encara que cap dels tres estan a bon nivell, especialment els dos últims.

En defensa, la baixa per acumulació de grogues d'Alba li donarà la titularitat a Adriano. Alves, Piqué i Bartra semblen tenir un lloc segur. En la línia de davant, la baixa a última hora de Sergio Busquet per una pubàlgia, habilita Alex Song en la titular, després d'una gran actuació a San Mamés.

El Bayern arriba al partit de tornada contra el Barcelona amb la consciència que el seu pitjor enemic al Camp Nou pot ser un excés de confiança després del 4-0 aconseguit en l'anada que podria fer pensar a molts que l'eliminatòria està sentenciada.

"Si hi ha algun equip capaç de remuntar un 4-0 és el Barcelona", ha advertit l'extrem holandès Arjen Robben.

Segons Robben, per arribar a la final el Bayern ha de fer al Camp Nou un partit similar al que va fer a l'Allianz Arena.

En termes similars, i potser una mica més dramàtics, s'ha expressat el porter Manuel Neuer que ha dit: "hem de donar-ho tot perquè no ocorri una desgràcia".

En el personal, tot apunta que el davanter croat Mario Mandzukic, que no va poder jugar en l'anada per sanció, tornarà al primer equip amb el que Mario Gómez estaria a la banqueta.

Mandzukic pot donar-li més mobilitat a l'atac del Bayern ja que és un jugador que sol rotar molt, llançant-se a les bandes i obrint-li espais a Thomas Müller quan apareix de la segona línia així com a Robben i a Franck Ribery quan aquests busquen la diagonal.

Amb seguretat no seran a l'equip els lesionats Holger Badstiber i Toni Kroos, que també van faltar en l'anada.

Un assumpte que preocupa el Bayern, i que pot marcar una mica el partit, és el fet que sis jugadors -Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Javi Martínez, Dante, Luiz Gustavo i Mario Gómez- estan a una targeta de la suspensió.

Sobretot en els jugadors amb funcions defensives es tracta d'un detall que pot marcar el seu joc al Camp Nou, amb vista a una possible i probable final.

"Es pot sobreviure a un partit sense rebre targeta", ha dit Schweinsteiger, interrogat sobre el que s'ha anomenat a Alemanya el "perill groc".