I per què no? No només s'ho pregunten jugadors, directius i afició. Uns amb més o menys optimisme, d'altres amb la boca menys o més petita. D'opinions n'hi ha per donar i per vendre, de tota mena. Els uns creuen que les opcions ja s'han esvaït, que no hi ha res a fer. D'altres, estan convençuts que aquest Girona la farà grossa. S'ho miren tots plegats i diuen la seva, però la majoria ho fan des de fora. N'hi ha d'altres, però, que parlen amb coneixement de causa. Saben el que es diuen. No només per fer o haver fet del futbol la seva professió, sinó perquè alguna vegada a la seva carrera esportiva han vestit la samarreta blanc-i-vermella. Saben què s'hi cou a Montilivi, quin ambient és el que respira aquest camp i aquesta ciutat. I alguns, amb un passat encara més recent, encara hi guarden força coneguts a la plantilla. Uns quants exfutbolistes parlaven ahir amb Diari de Girona i donaven el seu parer sobre les opcions de l'equip de pujar a Primera. Sempre amb la prudència per davant, però, la majoria no feia altra cosa que treure's el barret davant la gran temporada que estan signant els homes de Rubi. Més d'un veia encara la proesa possible i tots, sense deixar-nos-en cap, va desaprofitar el moment per animar als integrants del seu exequip a, com a mínim, intentar signar una gesta que seria del tot històrica.

"És difícil, però no impossible". D'esperança, en major o menor mesura, encara en queda. S'ha perdut contra el Xerez (2-4) i al camp del Vila-real (4-1) i les opcions de pujar sense fer la promoció han quedat reduïdes en les últimes dues jornades. Però encara hi ha fe en la proesa. Jaume Duran, l'autor del primer gol en aquest periple de cinc temporades a Segona A, encara hi confia. No les té totes i veu "molt fort" el Vila-real, però encara no llança la tovallola. "Tots els equips de dalt tenen opcions. S'han de guanyar els partits de casa i veure què és el que passa. El Girona no ho té fàcil, però ho ha de provar. I si no puja directe, farà el play-off, que ja és tot un premi", valora el banyolí, ara a les files del Palamós.

Un company seu al vestidor de Montilivi en la primera campanya dels gironins a Segona A (2007/08) hi creu un xic més en les possibilitats del seu exequip. Diego Rangel, ja retirat i ara en una empresa de representació de futbolistes, s'ho mira des de la distància, però entèn del que parla. Ha vist uns quants partits d'aquest Girona en directe des de l'estadi i veu els blanc-i-vermells com uns "ferms candidats" a donar la campanada. "Està a només un punt del segon lloc, ho té molt a prop. Si guanya al Barça B diumenge s'animarà i veurà que està en una molt bona posició per intentar-ho. És cert que s'han perdut dos partits seguits, però l'eufòria no s'ha de rebaixar; aquest és un club molt modest i el que està fent té molt de mèrit. Passi el que passi, la temporada serà un èxit rotund".

Un èxit que per a Fran Noguerol, ara a les files de l'Albacete d'Antonio Calle i Víctor Curto, també dos exGirona. El central gallec no només també veu l'equip català com a "candidat" per pujar, sinó que es treu "el barret" davant la trajectòria del seu anterior equip. "Se'ls ha de fer un monument. Tot és possible i estan capacitats per pujar. A més, la pressió la tenen els altres equips, no pas ells...", apunta.

Chechu Flores, durant una dècada a la disciplina del Girona i tres anys consecutius a Segona A, prefereix no fer volar coloms. És conscient de les enormes dificultats que té al seu davant el conjunt blanc-i-vermell, però també que, d'opcions per pujar directe, en té. "No és una bona ?notícia no dependre d'ell ?mateix", reconeix l'ara migcampista del Tenerife. Tanmateix, el de ?Sarrià té les coses ben clares i sap què és el que ha de fer l'equip de Rubi si vol ser a Primera la temporada ?vinent. "S'ha d'arriba amb ?opcions a l'última jornada. Per fer-ho, han de guanyar els dos partits que queden. I llavors, si Almeria i ?Vila-real empaten, potser... Pot passar, no tot està perdut", afirma.

El que està ben clar és que, si el Girona vol lligar l'ascens, el que ha d'aconseguir és veure porteria i, com diu el tòpic, fer més gols que el contrari. I de marcar gols, en sap força Ígor de Souza, brasiler que va defensar els colors blanc-i-vermells la primera de les cinc temporades consecutives a Segona A. Ja acabat l'any amb el Salamanca i tot just començant les vacances, el davanter no perd el fil de la "gran temporada" que està signant el seu antic equip. "És espectacular, perfecta. Amb els grans equips que hi ha a la categoria, estar allà a dalt és un gran èxit. És un candidat a pujar, sense cap mena de dubte", diu sense embuts Ígor de Souza. Admet que és "complicat" acabar segon, però confia en els "enfrontaments directes" perquè es produeixi un ascens pel qual se n'alegraria una barbaritat. "Espero que pugin, per tot el que he viscut a Girona i pels companys que encara hi tinc. Al menys, que facin el play-off. És el mínim que se'ls hauria de demanar després d'un any tant brillant com aquest...", apunta.

Més prudent es mostra Marc Bernaus. El defensa andorrà, a Montilivi dues campanyes consecutives, no les té totes. Ho veia ben clar fa dos caps de setmana, però ara prefereix mossegar-se la llengua. "La segona part contra l'Alcorcón em va fer creure que aquest Girona pujaria segur. Ara tot se m'ha desquadrat una mica. Veig a l'equip tocat físicament i crec que ha de decidir si deixar-se la pell i lluitar pel segon lloc o assegurar el 'play-off', que el farà, i recuperar efectius per la promoció. Això sí, d'opcions encara n'hi ha i els últims resultats no amaguen que la temporada ha estat i encara és espectcular", tanca.